Pentru SEPULTURA modernismul înseamnă a trăi intens în prezent (interviu cu Andreas Kisser, 24 februarie 2009, Pratteln, Elveţia)
Deşi aflat în plină campanie de promovare a noului album al SEPULTUREI, Andreas Kisser a avut amabilitatea să îşi rezerve timp pe încărcata sa agendă pentru a sta de vorbă cu noi. Prietenos şi volubil, Andreas ne-a dezvăluit pe rînd gîndurile sale în legătură cu "A-Lex", Brazilia şi SEPULTURA. Dacă nu mă credeţi, convingeţi-vă singuri citind rândurile de mai jos! ;-)
rockxpress: Salut Andreas ! Andreas Kisser: Salut! Totul în regulă?
rockxpress: Da, mulţumim! Şi mulţumim si pentru faptul că SEPULTURA a avut amabilitatea să acorde aici, în Elveţia, un interviu webzinului nostru din România! AK: Nici o problemă! Sîntem în Europa, nu? (rîsete amabile)
rockxpress: Exact! Atunci, să începem: Cum a fost turneul pînă acum? AK: Foarte bine! Sîntem foarte satisfăcuţi de cum au decurs lucrurile. Am cîntat în multe locuri, locuri noi chiar, am reusit să facem faţă tuturor problemelor inerente unui turneu de promovare… a fost bine! Bineînţeles că ne-am axat foarte mult pe piesele noi [de pe noul album "A-Lex"], dar am cîntat si piesele vechi. Ştii, avem în plină desfăsurare un concurs pe site-ul nostru, în care fanii pot să voteze, si în felul ăsta să aleagă pe care din piesele vechi vor să le audă la concertul care va avea loc în orasul lor. Asta a fost o chestie grozavă, căci showurile au fost diferite în fiecare seară, au fost diferit structurate si în plus au asigurat o comunicare excelentă cu publicul!
rockxpress: Am văzut că ieri [23 februarie] aţi avut o zi liberă, între concertul de la Viena si cel din seara asta din Pratteln. Aţi avut timp să faceţi un pic de turism în zonă? AK: Da ! Ne-am oprit la Freiburg, în Germania… Ne-am dus pe străzi să vedem Carnavalul. O grămada de germani beţi peste tot, îmbrăcaţi în costume colorate si haioase... (rîsete copioase). A fost distractiv! Aveam nevoie de un pic de relaxare…
rockxpress: He he he.. ! A fost aceeasi atmosferă ca la Carnavalul de acasă? Sau nu ? (rîsete din belsug) AK: Absolut deloc ! Ha ha ha ! In primul rind, în Freiburg era frig, ploua… foarte diferit. În Brazilia e vară…şi samba! Samba e ceva foarte "cald", "aprins" dacă vrei. Şi apoi parăzile, defilările acolo sînt imense... şcolile de samba intră în competiţie între ele în timpul Carnavalului şi asta durează… toată Brazilia se opreşte pentru trei zile! Petrecere non-stop cît ţine Carnavalul! Aşa e tradiţia la noi..
rockxpress: Deh, am putea spune că şi germanii fac acelaşi lucru: parăzi, costume, petrecere.. AK: Mda, dar în Brazilia petrecerea ţine într-adevăr 24 din 24 de ore! Şi ţine cel puţin patru, cinci zile! Oficial! Se petrece, pe bune, de dimineaţa pînă seara! Nebunie! (rîsete copioase şi de-o parte şi de alta)
rockxpress: Să revenim însă la turneul vostru: dintre toate concertele de pînă acum, aveţi vreunul preferat? Poate cel din Bucureşti? (rîsete din belşug) AK: Ha ha ha! Da… sigur! În România am avut tot timpul parte de concerte excelente! Chiar de prima dată… publicul e foarte participativ şi plin de pasiune. Anul ăsta a fost fain peste tot. Poate aş putea totuşi să aleg Sarajevo, pentru că am cîntat acolo pentru prima oară. Un loc special... foarte puţine trupe internaţionale se duc să cînte acolo... e încă destulă "mălăceală" în oraşul ăla. A fost dificil pentru tehnicienii noştri în special să aranjeze cu cei de la faţa locului echipamentul de care aveam nevoie. A trebuit să folosim echipamentul [de sunet] local, să ne bazăm pe talentul celor de acolo, în condiţiile în care toată lumea era beată moartă la ora spectacolului! Dar, îţi spun, a ieşit un show pe cinste pînă la urmă!
rockxpress: Pentru că tot sîntem la capitolul turneu… aveţi deja o părere despre cum a prins "A-Lex" la public? AK: O, desigur! E foarte bine acceptat! Peste tot lumea a cîntat versurile la noile piese impreuna cu noi… am rămas impresionaţi de asta. Şi peste tot în presă am avut de asemenea numai critici bune pînă acuma. E foarte pozitiv ceea ce se întîmplă vis-a-vis de "A-Lex", ca să zic aşa.
rockxpress: "A-Lex" e un album concept, care continuă linia inaugurată de precedentul vostru album "Dante XXI". Crezi că "A-Lex", datorită faptului că e bazat pe faimoasa carte a lui Anthony Burgess şi pe legătura automată care se face cu ecranizarea ei de către Stanley Kubrick in 1971, e un album mai uşor de digerat de către public decît "Dante XXI"? AK: Cred că da. "Divina Comedia" e o lectură dificilă, complicată.. conţine foarte multe scene, fire narative, interpretări. Însă e şi foarte muzicală în acelaşi timp, e plină de o muzicalitate inerentă a versurilor. E o carte uluitoare [pentru mine]! Anthony Burgess e un autor modern, multă lume poate simţi cu uşurinţă o legătură cu romanul lui… fiecare poate fi Alex [personajul central] în diferite capitole ale cărţii..
rockxpress: În special adolescenţii, aş zice eu! AK: Exact! Dar nu numai ei, dacă ne gîndim că în ultima parte a cărţii Alex reflectă la viaţa dusă pînă atunci şi la posibilitatea de a-şi face o familie, a-şi lua o slujbă, a duce o viaţă normală. Dar, ştii, în acelaşi timp noi am făcut un album SEPULTURA şi nu am fost peste măsură de preocupaţi în a reda fidel romanul. A fost mai uşor de data asta, cartea fiind mult mai scurtă decît "Divina Comedia" şi filmul fiind super cunoscut de toată lumea. Dar, repet, am făcut un album SEPULTURA pe care l-am dorit cît mai simplu si coerent în acelaşi timp, fără a fi plictisitor. Cînd asculţi tot albumul iţi dai seama că el spune o poveste, cu toate introurile si părţile lui separate de ele. A fost un album la care am lucrat cu plăcere!
rockxpress: Dar totuşi.. ce ai avea de comentat la următoarea mea afirmaţie : "A-Lex" egal "Portocala mecanică" egal "la modă, uşurel" (Andreas pufneşte amuzat la auzul acestei ecuaţii) iar "Dante XXI" egal "Divina Comedie" egal "clasic, intelectual, complicat"? AK: He he he... Uşurel… eu n-aş zice "uşurel"... ştii, cind lucrezi la un "concept", care prin natura lui ar trebui să te limiteze, ai de fapt mult mai multă libertate de creaţie. Cu "Divina comedie" a fost un pic mai complicat deoarece este o carte imensă, după care am fi putut face 20 de albume, şi noi voiam să facem ceva scurt şi specific. Asta cred că se observă în muzica albumului [Dante XXI]... Plus că în acelaşi timp Igor [Cavalera] voia să părăsească trupa şi asta a făcut şi mai dificilă înregistrarea albumului. Tot timpul discutam cu el dacă vrea să mai lucreza sau nu la album, dacă o să vină sau nu în turneu cu noi... O groază de chestii se întîmplau în acelaşi timp în perioada aceea...
rockxpress: Şi toate frămîntările astea se reflectă un pic în album .. AK: Exact! A fost iadul nostru.. purgatoriul nostru! Ha ha ha!
rockxpress: Bună! Ha ha ha ha!... AK: Acum sîntem în rai!
rockxpress: De aceea cu "A-Lex" totul a mers dintr-o bucată şi e un album care prinde de la prima ascultare? AK: Da, pentru că atunci cînd apele s-au limpezit cu Igor şi am decis de comun acord că pleacă din trupă, ne-am pus pe căutat un nou baterist. L-am găsit pe Jean [Dolabella] şi am plecat imediat în turneu pentru doi – trei ani, hotărîţi să reconstruim line-up-ul formaţiei. Căci ce ocazie mai bună ai ca să te cunoşti cît mai bine reciproc decît un turneu unde trebuie să convieţuieşti zi şi noapte, nu? A fost o perioadă fastă şi motivantă pentru noi. Jean, un muzician extraordinar, cu zece ani mai tînăr decît de noi, a adus un val de idei noi şi de energie proaspătă în trupă. A fost un schimb foarte intens. El nu e tobarul tipic; cîntă şi la alte instrumente, e profesor de muzică... opţiunile talentului său sînt vaste...
rockxpress: Jean a fost atunci un factor cheie în crearea lui "A-Lex"? AK: Absolut! Atmosfera de lucru cu el a fost foarte calmă, relaxată, ne-am putut concentra la maxim pe lucru. Am putut citi cartea [Portocala mecanică] în linişte, în ciuda argoului "Nadsat" în care e "scrisă"... la început dificil, dar pe măsură ce-l înţelegeam, deveneam captivaţi tot mai mult de poveste...
rockxpress: Exact... "nadsat"... cheia de criptare dar şi de descifrare a cărţii... cuvintele alea uluitoare pe care Burgess le-a lăsat pe seama cititorului să le traducă şi să îşi creeze propria carte în felul ăsta... AK: Ăsta a fost geniul lui Burgess! A inventat aproape o nouă limbă! Da... Şi cum îţi spuneam, am putut citi cartea foarte repede, toată lumea a fost concentrată pe povestea cărţii, am revăzut şi filmul de cîteva ori... a fost foarte relaxant să lucrezi aşa.
rockxpress: Cît de greu a fost să redaţi conţinutul cărţii, toată imagistica ei? Şi cum aţi lucrat de fapt la transpunerea cărţii în muzică? Te-ai dus într-o zi în studio cu cartea în mînă şi le-ai spus celorlalţi: "Băieţi, asta-i cartea după care vreau să fac un nou album! În trei luni să fie gata, dacă nu v-am dat afară din trupă!" ?? AK: (înecîndu-se de rîs) Nuuu, în nici un caz! În momentul în care ne-am decis să lucrăm pe baza romanului, am început să-l citesc. Eu văzusem numai filmul pînă atunci, nu citisem şi cartea. Şi după ce am terminat cartea am citit biografia lui Anthony Burgess, care e şi mai fascinantă decît cartea! O viaţă impresionantă! Chestia cu diagnoza aia greşită a medicilor, cum că mai are un an de trăit şi de fapt după anul ăla de nebunii a mai dus-o mult şi bine... Foarte interesant! Şi în special eu şi Derek [Green] am citit cartea foarte atent pentru că noi am facut versurile şi am definitivat titlurile pieselor. Jean şi Paulo au citit şi ei, bineînţeles, aşa încît atunci cînd făceam cîte un jam în studio toţi faceam automat o relaţie între un anumit pasaj muzical şi o imagine din carte: "asta îmi aminteste de faza cu vagabondul de pe aleea întunecoasă" sau "asta s-ar potrivi perfect la reflexiile lui Alex"... ştii, chestii de genul ăsta. Dar de fapt, ca să fiu corect, la început nu făceam legătură mai deloc cu cartea... Aveam diverse idei muzicale, le cîntam în studio, pe cele care ni s-au păreau bune le-am înregistrat, şi după ce am strîns ceva material am început să-l relaţionăm cu părţi din carte. Încetul cu încetul am structurat totul. Anumite idei [muzicale] au constituit introurile, acolo am avut un invitat care a făcut aranjamentele pe keyboards… Pentru "Ludwig van" un prieten de-al meu ne-a ajutat pentru versiunea finală a piesei.. bucată cu bucată am pus totul la un loc şi am creat albumul.
rockxpress: "Ludwig van"… ai vrut de la început să faci adaptarea dupa "Simfonia nr. 9" sau idea ţi-a venit pe parcurs? AK: De la început! "Portocala Mecanică" fără Beethoven ar fi fost ceva incomplet! Mai ales reprezentarea ei muzicală! Incorporarea lui Beethoven în structura albumului a fost o mare provocare pentru noi. Beethoven e foarte greu... foarte «heavy»... primul heavy-metal din istoria muzicii...! ha ha!... dar şi foarte intens, foarte direct, foarte frumos... unic! Muzica în sine nu a fost grea, mai mult orchestrarea piesei respective. Prietenul de care ţi-am zis a rescris unele din părţile pentru orchestră şi a găsit muzicienii potriviţi cu care am alcătuit propria noastră orchestră în studio şi am înregistrat apoi piesa parte cu parte. Clar, dacă nu era cartea nu am fi făcut asta niciodată, aşa că o fost o experienţă nouă din care am învăţat mult.
rockxpress: Chiar aşa a fost? Căci ascultîndu-ţi piesele de pe "Hubris" pe care le-ai pus pe myspace am avut impresia că lucrul în paralel la albumul tău solo ţi-a facilitat rescrierea "Simfoniei nr. 9" pentru "A-Lex". AK: "Hubris" mi-a luat patru ani ca să-l termin... şi în timpul ăsta "Dante" şi "A-Lex" au văzut şi ele lumina zilei... clar că există o relaţie între albumele astea. Şi eu am îndrăgit din tinereţe muzica clasică şi am studiat chitara clasică cît am putut de mult. Consider că muzica clasică şi metalul au multe în comun: structurile, schimbările de ritm, de tempo, virtuozitatea de execuţie… aşa că acum am avut un alibi excelent pentru a crea aşa o piesă [Ludwig van]!
rockxpress: Apropos, ai putea să ne zici cînd va fi "Hubris" în sfîrşit lansat oficial în Europa? AK: O să am o întîlnire săptămîna viitoare în Olanda cu cei de la label-ul nostru… olandez... ha ha!... şi am să iau o decizie. Iniţial trebuia să iasă pe piaţă în martie, dar între timp m-am gîndit că trebuie să mai amînăm pentru că acum noul album Sepultura e de-abia lansat şi nu aş vrea să bombardez publicul cu prea multe lucruri deodată. Cred că o să-l lansez de-abia pe la mijlocul anului...
rockxpress: Ca să vorbim scurt despre proiectele de viitor… umatorul album SEPULTURA va fi tot un album concept? AK: ...aaaa, vrei să insinuezi "trilogie"? Ha ha ha...
rockxpress: Ha haha… da... de exemplu, un album după romanul "Os Sertoes" de Euclides da Cunha? AK: Daa... ceva pur brazilian ca Euclides da Cunha, de ce nu? ha ha haa... Dar cred că ar fi dificil, pentru că nu multă lume ar înţelege despre ce e vorba, dar... nu ştii niciodată, nu?
rockxpress: Eu cred că nu ar fi aşa de dificil pentru că "Os Sertoes" a fost făcută cunoscută publicului larg, indirect, prin cartea lui Mario Vargas Llosa "Războiul sfîrşitului lumii". Llosa a declarat că romanul lui da Cunha l-a inspirat profund... AK: Da, dar totuşi ... "Os Sertoes" e o carte enormă, e un roman clasic al literaturii braziliene... mda... o să vedem. Totdeauna există multe opţiuni şi idei... o să colectăm cît mai multe idei, o să fim inspiraţi probabil de locurile pe care o să le vizităm în viitor şi o să vedem ce o să iasă!
rockxpress: (rîset complice) Deci v-am prins! O să avem parte de o trilogie!! AK: (rîde copios) Da, aşa se pare!!
rockxpress: Acum, dacă tot l-am menţionat pe Euclides da Cunha, o să îndrăznesc să îţi mai răpesc cinci minute şi o să te mai întreb ceva legat de Brazilia. AK: OK, dă-i drumul! (la auzul doleanţei mele, tour-managerul SEPULTUREI a început să facă disperat semne să terminăm cît mai repede. Îi mulţumesc şi pe această cale pentru răbdarea avută! ;-) )
rockxpress: Brazilia, Andreas Kisser... un adevărat "paulista", după cum ai declarat de atîtea ori, ancorat profund în tradiţiile şi istoria giganticului Sao Paulo. Oraş care a avut o semnificaţie deosebită în dezvoltarea cultural-artistică a Braziliei, dacă ne gîndim că acolo a avut loc în 1922 o manifestare culturală numită "Săptămîna de artă modernă" care a inaugurat practic modernismul în arta braziliana şi a iniţiat recunoaşterea culturii braziliene pe plan internaţional. Cum e situaţia în ziua de azi din punctul ăsta de vedere? E Sao Paulo în continuare iniţiatorul de mişcări culturale noi, moderne, în arta, mai ales în muzica braziliană? AK: Fără îndoială! Sao Paulo e totul! Totul se întîmplă în Sao Paulo… şi în Rio de Janeiro... dar Sao Paulo e mult mai solid financiar, economic. Foarte multă lume din toată Brazilia a venit şi vine la Sao Paulo în căutarea unui trai mai bun - 20 de milioane locuiesc acolo, dă-ţi seama! – şi asta dă un anumit dinamism vieţii de acolo: tot ce e nou, la modă, de exemplu concerte, saloane auto, expoziţii de modă, de pictură, manifestări sportive, TOTUL are loc acolo! Da, se poate spune că Sao Paulo "dă tonul" în Brazilia. Însă avem şi oraşele din nord, precum Recife, Salvador, care au contribuit foarte mult la introducerea tradiţiilor autohtone în arta şi muzica braziliană. Sau capitala, Brasilia, cu faimoasele ei trupe de rock care au deschis calea rockului în muzica noastră. Dar toţi aceşti artişti au venit la Sao Paulo sau Rio ca să se facă cunoscuţi şi aici şi-au pus în valoare bogătia culturală adusă cu ei din zona lor de origine...
rockxpress: Deci Sao Paulo a fost punctul de plecare spre arta modernă iar acum e un creuzet în care se topesc diversele curente artistice existente în Brazilia. AK: Şi cele economice şi politice de asemenea! Deşi puterea politică e exercitată din capitala Brasilia, Sao Paulo face legea ca să zicem aşa datorită faptului că cei mai bogaţi oameni şi cele mai puternice companii din Brazilia sînt acolo.
rockxpress: Vechea dispută culturală, şi nu numai, cu Rio de Janeiro mai există? AK: Da... şi asta e o rivalitate sănătoasă! Ha ha ha!
rockxpress: E Sao Paulo în continuare oraşul non-conformiştilor, al modernilor iar Rio oraşul conservatorilor, tradiţionaliştilor? AK: Bofff… mai mult e Sao Paulo oraşul celor care muncesc iar Rio oraşul celor care numai petrec!! Ha ha haaa!
rockxpress: În contextul ăsta, e SEPULTURA o trupă tipică din Sao Paulo? AK: Da, clar! Trăim în Sao Paulo, ne desfăşurăm activitatea acolo... deşi trupa provine din Belo Horizonte, un oraş mai mic din interiorul ţării, din statul Minas Gerais, dar cu o scenă muzicală foarte dezvoltată… Dar Sao Paulo e dat dracului! (rîsete din belşug) E un loc pe care trebuie să-l vezi cînd vizitezi Brazilia. Are o viaţă de noapte foarte animată, multe restaurante cu mîncăruri din toată lumea, o groază de cluburi..e un oraş cu adevărat fascinant.
rockxpress: Insist totuşi: e SEPULTURA o trupă din Sao Paulo, adica o trupă modernă, care a creat ceva absolut nou în muzica Braziliei datorită faptului că a fost capabilă să asimileze lucruri noi şi să le contopească perfect cu tradiţiile? AK: Desigur! Şi cred că pentru SEPULTURA modernismul s-ar traduce prin faptul că am trăit mereu foarte intens în prezent. Sînt mulţi cei care sînt prizonieri ai trecutului sau cei care visează neîncetat la viitor. Pentru noi e extraordinar de important să trăim clipa, să fim tot timpul noi înşine şi astfel să ne înţelegem mai bine pe noi înşine. Asta e noul, modernul pentru noi! Cînd te uiţi în spate, la cei 25 de ani de existenţă ai formaţiei ai să vezi că asta a fost mottoul nostru tot timpul, în ciuda numeroaselor schimbări de line-up, de manageri, de case de discuri, de locuri unde am trăit etc. Numai cînd te gîndeşti la albumele noastre, vezi imediat ca fiecare a fost ceva nou la vremea lui, fiecare arată că niciodată nu am fost sclavi ai propriului nostru trecut. Nu am vrut niciodată să ne fixăm pe o anumită linie garantată pentru succes. Ne-am centrat mereu pe prezent şi toate experienţele din viaţa de zi cu zi ne-au furnizat totdeauna suficientă inspiraţie pentru a crea ceva. Chiar şi la 17 ani cînd am început, chiar şi acum cînd avem familii, copii, casele noastre. "Attitude"! "Modern attitude"!
rockxpress: Atunci, ai putea să defineşti într-un cuvînt cheia succesului vostru? AK: Dragoste! Dragoste pentru ceea ce facem. Asta ne ţine împreună... Pasiunea cu care facem ceea ce facem. Plus răspunsul intens pe care îl avem de la fanii noştri. E un privilegiu deosebit să reprezentăm Brazilia prin ceea ce facem şi asta ne motivează să vrem să facem totul cît mai bine şi să fim în stare să schimbăm, poate, lumea în bine un pic, pentru ca şi copii şi nepoţii noştri să se bucure de ea.
rockxpress: În cazul ăsta vă doresc să aveţi putere de muncă cît mai multă şi să o ţineţi tot aşa pînă la pensie! Ha ha haa! AK: Dacă o să mă pensionez vreodată!
rockxpress: Două cuvinţele în ultimile două secunde pentru cititorii Rockxpress.ro din România? AK: Mulţumesc pentru susţinerea voastră de-a lungul anilor, a fost minunat tot timpul să cîntăm acasă la voi. Acum că România e în circuitul turneelor vom veni cît mai des să vă vizităm... sperăm ca deja la vară să ne putem reîntoarce să cîntăm la festivaluri. Sper că vă place albumul şi... pe curînd!
rockxpress: Andreas, muito obrigado! AK: De nada!