"Pentru mine Heavy Metal-ul este doar muzica" - interviu cu Glen Drover (Megadeth) la Gods of Metal 2007

Pe Glen Drover l-am gasit in dressing-room-ul celor de la Megadeth oarecum surprins de faptul ca trebuia sa acorde un interviu inainte de recitalul formatiei sale. Lucrurile au demarat un pic cam ezitant, pentru ca pina la sfirsit atmosfera sa se destinda si Glen sa se dovedeasca un tip placut si destul de vorbaret...

 

rockxpress: Buna Glen!
Glen Drover: Buna!
rockxpress: Interviul de fata il luam pentru  Rockxpress.ro, un site rock din Romania, Europa de Est...
GD:  Aaa, OK! Super!
rockxpress: Uite, prima intrebare are legatura cu asta.. Am observat ca Megadeth nu a concertat prea des in Europa de Est. Cel putin anul asta am vazut ca turneul vostru nu strabate nici o tara de acolo...
GD: Nu stiu, dar nu cred ca e asa cum spui tu. Mi-aduc aminte ca am cintat o data in Romania..in 2005, parca!? Cel mai bine e sa te uiti pe site-ul nostru si sa studiezi mai atent capitolul «turnee»... gasesti acolo toata istoria turneelor Megadeth.. peste tot pe unde am umblat...
rockxpress: Pai, tomai asta am facut nu demult (sic!) si am constatat ca, in comparatie cu alte formatii, Megadeth nu a calcat asa de des in Europa de Rasarit...
GD: Aaa, in regula!…Probabil.. (ride incurcat)
rockxpress: Te-am intrebat asta, deoarece urmatoarea mea intrebare e legata oarecum de acest aspect...
GD: S-o auzim!
rockxpress: Stii desigur ca acum 20 de ani, pe cind comunismul era la putere la noi in tara, Heavy Metalul era practic interzis de catre autoritatile vremii...
GD: Da, desigur! Acuma, din fericire, sinteti un pic mai liberali la capitolul asta din cite stiu…
rockxpress: (riset scurt..semi-aprobator) Exact!.. si, ca sa continui, acest Heavy Metal era pentru multi dintre noi o forma de protest impotriva opresiunii regimului. Noi, pustii de 16-17 ani care eram atunci, ascultind piese ca « Peace sells »  si multe altele, ne incarcam de o energie care ne dadea impresia ca putem schimba lumea..
GD: Aha, interesant...
rockxpress: Intrebarea mea e: acum 20 de ani simteati si voi aceasta energie? Erati constienti cumva de mesajul mobilizator pe care aceasta muzica il transmite publicului?
GD: Stii,… eu cint in formatie doar din 2004!
rockxpress: Bineinteles! (riset fortat)
GD: ...sau te-am inteles eu gresit, poate?
rockxpress: Daa..mai bine sa precizez din nou! (riset mai detasat) Intrebarea mea se referea la fenomenul Heavy Metal, in general! La ceea ce te-a (v-a) motivat sa imbratisezi acest mod de exprimare...

GD: Aaaa, ...  am priceput! Nu... pentru mine, de la inceput totul a fost sound-ul deosebit al Heavy Metalului… chitarile, tobele, aranjamentele cintecelor... nimic mai mult! Toata abordarea mea a acestui stil a fost pur muzicala. O atractie de muzician, pur si simplu!
rockxpress:  Sa inteleg ca totul a fost pentru tine doar o abordare artistica?
GD: Exact! Negresit!
rockxpress: Atunci, ca sa raminem in cadrul aceluiasi context,.. ai putea sa faci o comparatie intre ceea ce se petrecea in muzica metal acum 20 de ani si ceea ce este ea acum? Mai exact, crezi ca azi totul e mult mai comercial decit odinioara?
GD: Absolut deloc! Azi sint mult mai multe formatii hardcore decit acum 20 de ani! Astazi exista niste trupe care suna asa de extrem incit muzica lor face ca ceea ce se cinta acum 20 de ani sa para dulceag. Intelegi ce vreau sa zic?  Exista asa de multe trupe astazi, care ramifica asa de mult genul rock... categoriile si sub-categoriile rockului sint infinite in ziua de azi. Poti asculta de la cel mai brutal si extrem metal pina la cel mai rafinat si melodic metal progresiv, orice. E mult mai multa variatie si diversitate acum... ceea ce eu consider ca nu e un lucru rau de loc.
rockxpress: Deci, ca sa incheiem intrebare mea, pentru tine metal-ul nu a fost niciodata un mod de exprimare politic sau social?...
GD: Nu! Politic? Niciodata! A fost doar muzica!
rockxpress: A fost doar muzica? Excelenta declaratie!
GD: Yep!!
rockxpress: Daca tot am pomenit de comparatii si de muzica.. Ai putea sa compari anii petrecuti in King Diamond cu anii Megadeth? Muzical, desigur ..(scurt riset complice)
GD: Da…am inteles! Intr-un fel se poate vorbi de similitudini [intre cele doua formatii], dar in cea mai mare parte e un feeling diferit.. cred ca King Diamond e mai complex, nu asa de agresiv. Megadeth e o muzica care te solicita extraordinar atunci cind o interpretezi, datorita densitatii de note pe care o ai de cintat. La King Diamond ce e caracteristic sint schimbarile de ritm, diferitele riffuri care se succed, diferitele tempouri.. e o muzica agresiva, dar in alt fel.. pentru ca si partile vocale sint complet altfel! Oricum, m-am simtit excelent cit timp am cintat cu ei, mai ales ca a fost prima mea experienta de a cinta intr-o formatie care lucra atit in studio cit si pe scena intr-un mod absolut profesionist. Da.. a fost inceputul carierei pentru mine. Eram un novice pe toata linia cind am intrat in formatie. Am invatat multe de la ei, am dat tot ce-am putut si atunci cind nu am mai putut sa fac asta, am parasit trupa. Oricum, imediat am inceput sa inregistrez cu Shawn [Drover, fratele lui Glen si bateristul actual al Megadeth] primul album al formatiei noastre, Eidolon, am dat citeva spectacole cu Eidolon. Tot ce am invatat in King Diamond mi-a prins bine. Drept dovada in 2004 am fost primit in Megadeth.. si aici am ramas pina azi...3 ani de zile! Da... si pot s-o spun... aici ma simt mult mai acasa decit in King Diamond!
rockxpress: Crezi ca «radacinile europene» ale lui King Diamond  te-au incomodat, tu provenind din zona culturala nord-americana?
GD: Nuu... asta nu a contat de lo! A fost pur si simplu o chestie legata de muzica pe care o faceam! Pentru mine nu conteaza opiniile, credinta sau  parerile cuiva…
rockxpress: Pai, nu..la muzica ma refeream..
GD: Da… Eu respect pe oricine asa cum e el! Eu am crescut acultindu-le muzica [celor de la King Diamond] si am intrat in formatie ca un simplu fan al lor... Intelegi ce vreau sa zic?
rockxpress: In regula! Revenind la Megadeth si la ultimul album «United Abominations», numele tau apare pe creditele unei piese de pe acest album. Cum te face sa te simti asta?
GD:  Foarte bine! ...numele tau apare la sfirsitul unui cintec... stii ca va ramine acolo pentru totdeauna! E nemaipomenit!
rockxpress: Destul de greu, avind in vedere ca e Megadeth si Dave [Mustaine]... (risete). Chiar, este Dave creierul a tot ce se creeza in formatie sau va lasa si voua o portita de exprimare?
GD: Desigur, el ne incurajeaza tot timpul sa contribuim pentru muzica si versuri cu orice... cu orice s-ar potrivi la ce lucreaza el. Noi ii folosim muzica, ca sa zic asa, dar el scrie si toate versurile... si pe total avem o influenta in directia pe care o ia un anumit cintec. Da, sigur, este formatia lui Dave, totdeauna a fost formatia lui, dar toti patru facem ca aceasta formatie sa fie ceea ce e ea acum!
rockxpress: Asta voiam sa aduc in discutie..Pe ultimul vostru DVD [That one night, Live in Buenos Aires] degajati intr-adevar impresia unei echipe perfecte...functionati precum degetele unei miini, in deplina armonie…
GD: Chiar asa? Mersi mult!
rockxpress: Da... degajati acelasi spirit precum line-up-ul de aur Megadeth, cu Dave Ellefson, Nick Menza si Marty Friedmann! Crezi... simti si tu asta?
GD: Eu cred ca azi avem o componenta puternica si valoroasa intr-adevar! Domneste o chimie perfecta intre noi… e chiar ceea ce trebuie ca o formatie sa functioneze perfect. Bineinteles, in istoria Megadeth au existat diferite etape, dar eu ma simt deosebit de mindru sa fiu parte din era actuala a formatiei!

rockxpress: Acum o intrebare de fan inrait: pe coperta albumului, «United Abominations», il putem vedea pentru prima oara pe Vic Rattlehead in carne si oase! Ai putea sa ne dai niste detalii despre asta?
GD: (risete si strimbaturi din belsug)  AAAh.. cred ca nici macar nu
m-am gindit sa-l intreb vreodata pe Dave despre asa ceva! Asta-i o intrebare pentru Dave!

rockxpress: Toata istoria cu Vic e chiar in intregime conceputa si coordonata de el?
GD: Exact! E conceptul lui Dave si a nimanui altcuiva!
rockxpress: Am priceput! Pentru ca ne apropiem de final, o intrebare de final: ai putea sa caracterizezi cu un cuvint, hai o expresie, formatia Megadeth?
GD: Un sigur cuvint?
rockxpress: Da.. primul lucru ce-ti vine in minte cind te gindesti la Megadeth.
GD: Un cuvint care sa defineasca formatia?…Hmmm.. (pauze tot mai ezitante)
rockxpress: Da..ceva de genul:  Megadeth «the best».. «Aguante Megadeth».. (risete)
GD:  Exact! Asta e! Ia te uita..mi-ai furat ideea (risete cordiale)!
rockxpress: Dar pentru Dave Mustaine? Cuvintul care sa-l defineasca ar fi?...
GD: «DRIVEN»! Asta-l defineste cu siguranta!
rockxpress: Si o ultima intrebare, clasica: citeva cuvinte pentru cititorii Rockxpress.ro, pentru fanii Megadeth din Romania?
GD: Toate cele bune pentru toti cei ce asculta Megadeth in Romania! Sper ca v-a placut ultimul nostru album, va multumim pentru increderea vostra in noi si.. speram sa va vedem in curind in Romania!
rockxpress: Multumim mult, Glen! Iti uram un spectacol cit mai reusit diseara!
GD: Multumesc! Mi-a facut placere sa va intilnesc si sper sa ne revedem cit de curind!

 

Dan Herta & Nicolas Kapps©2006 rockxpress & frame design.
Toate drepturile rezervate.
Reproducerea integrala sau partiala a unui material din acest site, fara acordul autorului,
este interzisa si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.