"Am plati pentru un live impreuna cu Heaven and Hell" - interviu cu Marco Hietala si Pecu Cinnari (Tarot)

Discutia cu reprezentantii Tarot trebuie sa aiba loc la o terasa linistita, cu rauri de bere. Marco Hietala e un tip extrem de placut si de volubil, surprinzator de energic.
I-a tinut companie tovarasul sau, bateristul Pecu Cinnari, usor "plutind" in berea buna si rece, sorbita cu multa pofta...

 

rockxpress: Buna! Ne bucuram mult sa va cunoastem!
Marco, Pecu: Buna! Si noua ne face placere!
rockxpress: In primul rand, am dori sa stim, legat de faptul ca membrii Tarot lucreaza si cu alte trupe de metal, cum va influenteaza acest lucru. Este pentru voi un mod de exprimare artistica cu diferite fatete?
Marco: Daca ai diferite proiecte si canti cu diferiti oameni si faci lucruri variate, cu siguranta te influenteaza. Cand iti faci propriul tau material, te hranesti cu asta, pentru a gasi moduri de expresie diferite. Dar nu e ceva foarte important sau decisiv, pentru ca te ajuta, cum am spus, sa gasesti o diversitate de lucruri, dar cred ca suntem obisnuiti sa facem totul in felul nostru incapatanat.

rockxpress: Marco, cum iti place sa fii prezentat? Ca Marco Hietala, solistul si basistul din Tarot sau basist si solist in Nightwish?
Marco: In ambele feluri! Nu ma deranjeaza nicicum! Absolut, in ambele feluri! Cu acesti tipi, din Tarot, ne stim de foarte multi ani, sunt cei mai buni prieteni ai mei. In Nightwish am fost un membru nou, dar am calatorit in intreaga lume, in diferite locuri. S-a constituit si Nightwish ca a doua familie. Asta fac. Desigur, nevasta si copiii si-ar dori sa stau mai mult pe acasa.
rockxpress: Stiu ca pentru voi "Crows Fly Back" este cel mai dark/gloomy album al vostru. Este si cel mai bun de pana acum?
Pecu: E o intrebare grea. Am scos multe albume...
Marco: Eu cred ca... e in top. Dar cred ca e la acelasi nivel cu cel precedent, "Suffer Our Pleasures". In anii ’80-’90 am facut si am exprimat ceea e ne inspira in acei ani. Uneori mai ascult o piesa-doua din acelea. Dar sunt un om diferit acum. Sunt alte lucruri care ma intereseaza acum. Acele albume nu ma mai ating cum o faceau atunci. Asta se va intampla si cu noul album poate cand vom fi in 2015. Vom vedea ce vom face atunci. Acum cred ca, cu "Suffer Our Pleasures" si "Crows Fly Back" am dat ce am avut mai bun.
Pecu: Eu nu ascult niciodata albumele noastre vechi. Ascult insa Ronnie James Dio, Rainbow... Deci nu stiu care e cel mai bun album al nostru.
Marco: Despre albumele proprii stii mereu multe. Stii ce ai facut acolo. Nu te mai surprinde nimic. Pe "Crows Fly Back" l-am terminat cam intr-o jumatate de an. Dupa inregistrari am luat o pauza de o luna in care nu
l-am ascultat deloc. Eram satul de tot. Dupa o luna de pauza l-am reascultat: "fuck it! merge!".

rockxpress: Marco, ai o voce heavy fantastica si stiu ca esti un mare fan al lui Rob Halford.
Marco: Yeeeah! Cu siguranta!
rockxpress: V-ati gandit vreodata sa faceti un live cu Judas Priest? Poate ar fi unul din cele mai tari show-uri heavy metal ale secolului!
Marco: Ar fi extraordinar! Oh, mi-as dori mult asta. Ar fi intr-adevar minunat!
Pecu: Judas Priest e o trupa heavy metal exceptionala!
Marco: Una din trupele care definesc heavy-metalul! Si "Heaven and Hell", grupul pe care l-au facut in vara asta cei vechi din Black Sabbath cu Ronnie James Dio, e un alt grup cu care chiar mi-as dori un turneu. (razand) Putem si plati pentru asta!

rockxpress: Pentru Tarot, pentru muzica si versuri, de unde va vin ideile?
Marco: In mod obisnuit, eu compun. Am o gramada de lucruri in cap. Am cateva piese si in Nightwish, dar am scris multa muzica si multe versuri si asta vine din... de peste tot. De cate ori vad ceva, citesc ceva, aud ceva care imi da un impuls, folosesc acel ceva. Scriu versurile, pun muzica peste ele. Uneori am muzica si ma intreb ce voi spune acolo. In Tarot, Zach, Janne si eu facem muzica intr-un mod democratic. Ne intalnim si studiem ce a facut fiecare dintre noi. Si imbinam ideile. Dar cand avem deja structura unui cantec, o dam lui Pecu, el o pune pe tobe si ne poate spune: "Hei, tipilor, partea asta e aiurea! Scoateti-o!". "Nu e aiurea!". "Ba e!". "Ok!" La fel si cu Tommi.
Pecu: Imi dau versurile si muzica si asteapta sa le spun daca e ceva de schimbat. Deci e un proces democratic. Fiecare are ceva de spus.

rockxpress: Ok! Va multumesc mult pentru acest interviu si va doresc mult noroc!
Marco: Ok! Da, avem nevoie de el!

 ©2006 rockxpress & frame design.
Toate drepturile rezervate.
Reproducerea integrala sau partiala a unui material din acest site, fara acordul autorului,
este interzisa si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.