Adagio pentru un oras adormit  
Organizatori
Bangyourbrain.com
Data, locatie
23 mai 2009, Club Suburban - Brasov
Bilete

Pret: 45 - 55 lei

Open act
Celest, Nexus
Site oficial

www.bangyourbrain.com

 

In urma cu un an si ceva pe o terasa din Brasov, un amic, sa-i zicem Ovidiu, imi povestea cu incantare despre o trupa de power-prog franceza cu un nume de rezonanta clasica: Adagio. A doua zi, constiincios fiind, am purces la downlo…, pardon, la cumpararea albumelor, ca sa vad cu ce se ocupa intr-adevar urmasii Ioanei D’Arc. Recunosc ca nefiind pe stilul meu, incantarea nu a fost foarte mare, dar am remarcat atat profesionalismul si virtuozitatea instrumentistilor cat si potrivirea numelui cu ceea ce se auzea din inregistrari.
Dupa cateva luni, Bangyourbrain anunta aducerea la Brasov a francezilor. Banuiesc ca lumanarile puse la biserica de Ovidiu si-au facut efectul, altfel nu imi explic coincindenta stranie;)…
Si a venit ziua concertului. Din motive personale am ajuns spre sfarsitul recitalului bucurestenilor Nexus. Dupa reactia celor prezenti si mai ales dupa chemarea insistenta la bis, mi-am dat seama ca s-a facut treaba buna pe scena si ca noul vocal, Constantin Sandu, s-a adaptat perfect la ce se intampla acum in Nexus. De fapt, ultimele trei piese la care am fost prezent, plus cea de la bis au sunat excelent, in forta, Nexus fiind dupa parerea mea, una din trupele romanesti ale momentului care urca incet dar sigur in primul val.

Nexus © rockXpress.ro

Nexus © rockXpress.ro

Nexus © rockXpress.ro


Si daca tot am amintit de cei prezenti, aici trebuie sa precizez socul avut cand am intrat in Suburban… Circa 50 de oameni imprastiati in tot clubul. Da, cam 50! Spre sfarsitul concertului, retras intr-un colt, am reusit sa numar 72 de persoane, incluzind aici si tipul care vindea la bar. Si asta se intampla intr-unul din orasele mari ale tarii, cu pretentii cat cuprinde, si in care evenimentele de gen sint la fel de “dese” precum concesiile actualului guvern fata de populatia tarii. E adevarat, Adagio nu e un nume urias, dar banuiesc ca vremea frumoasa, gratarele la iarba verde si berea ieftina de pe diferite terase au avut intaietate pentru roacherul brasovean, acelasi care se plange mai mereu ca toate concertele se tin la Bucuresti, dar cand i se canta "in casa scarii", prefera televizorul... In plus, cu banii dati pe un bilet la un concert cu adevarat de calitate se poate bea mult si bine. Nu-i asa? De obicei nu ma lansez in asemenea tirade, in fond fiecare e liber sa isi stabileasca prioritatile cum doreste, dar senzatia serii a fost de jena totala fata de cei de pe scena, care s-au vazut nevoiti sa cante in fata unui public atat de sarac cantitativ, numarul scazut fiind din fericire salvat de caldura emanata. Revenind la concert, trec pe repede inainte peste localii Celest despre care parerea generala a fost ca merg bine pe instrumente dar vocalul, care “presta metal” pentru prima oara, ar trebui sa se intoarca de unde a venit. Canta omul corect dar atat… Cine stie, poate daca insista…

Si au urcat pe micuta scena Adagio. Pfiu, nu au fost multe concerte de gen in Brasov (si nici nu cred ca vor mai fi multe, avand in vedere succesul penibil in Brasov al trupelor de metal), dar nu cred ca cineva se va supara daca voi afirma ca a fost cel mai tare. Cel putin vis-à-vis de prestatia live a celor 5 francezi: Christian Palin - voce, Stephan Forté - chitara, Franck Hermanny - bass, Kevin Codfert - clape si Eric Lébailly – tobe. Pe langa sunetul de calitate surprinzator de buna, totul a mers perfect.

Adagio © rockXpress.ro

Nu ma hazardez sa insir piesele cantate (recunosc ca nu le stiu numele), doar ca s-a insistat pe ultimul album de studio Archangels in Black din 2009. Pot insa sa remarc prestatia scenica, si mai ales calitatea instrumentala, de care aminteam si mai sus, demonstrata de data  aceasta si live. Un  plus mare pentru clapele lui Codfert (om care se ocupa si de partile de backing vocal) si bassistul Hermanny care a si sustinut un mini-solo tehnic si in forta pe bassul sau cu 6 corzi.

Adagio © rockXpress.ro

Show foarte profesionist executat si cu mare entuziasm, lucru molipsitor avand in vedere si feed-back-ul obtinut de la cei din fata. Nu a lipsit nici bis-ul, executat, banuiesc eu, fara sa fie trecut in contract. Iar Christian l-a convins pe Mihai de la Bangyourbrain sa vina pe scena sa ii multumeasca personal pentru invitatia de a canta la Brasov in fata unui public asa minunat. Si nu, nu era o ironie, ci o reactie fireasca fata de entuziasmul celor putini din fata scenei. Dupa concert,  relatia public-Adagio s-a prelungit mult timp in discutii, fotografii, bere si…
Si cam atat despre un concert la care a fost prezenta o mana de oameni dintr-un oras trist de plictisit si o trupa excelenta care in vara va canta la HellFest in fata unui public de mii de ori mai numeros… A, era sa il uit pe Ovidiu, cu siguranta cel mai fericit om din seara zilei de 23 mai, dar si umilul meu respect fata de toti cei care au fost prezenti sambata in Suburban.

Petru

Vezi galerie foto Adagio in Brasov

 ©2006 rockxpress & frame design.
Toate drepturile rezervate.
Reproducerea integrala sau partiala a unui material din acest site, fara acordul autorului,
este interzisa si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.