HAGGARD la Cluj - atmosfera de vis  
Organizatori
Promusic Prod & Maximum Rock Magazin
Locatie
Casa de Cultură a Studenţilor - Cluj-Napoca
Data
18 noiembrie 2008
Bilete

60 RON pana in data de 10 noiembrie
70 RON dupa data de 10 noiembrie
Numar limitat de bilete: 900 de bucati!

Site oficial
www.promusicprod.ro/haggard/

La concertul Haggard m-am dus cu o oarecare nostalgie pentru ca au fost una dintre primele formatii din zona metal simfonic pe care am ascultat-o si pentru ca imi aduc aminte de viata din camin. Sincer, nu ii mai ascultasem de mult si doream sa aud de la ei doar o singura piesa, insa…
           
Am fost surprins de relativa punctualitate cu care s-a desfasurat concertul. Atat Remember Twilight cat si Haggard au intarziat doar cate 15 minute. Deh, nemtii tot nemti, chiar daca se ocupa de muzica.

Formatia din deschidere Remember Twilight sunt genul care nu exceleaza nici la compozitie, nici la executie. Au idei relative putine, insa unele originale. De mentionat: combinatia de punk cu simfonic pe vreo doua piese si un riff industrial executat pe viori.
           
Remember Twilight © Maximum Rock Magazine


Au fost bine primiti de public, probabil din cauza entuziasmului pe care il afisau (oare cine spunea ca entuziastii fara talent sunt cele mai periculoase persoane?). De unde se poate trage concluzia ca oamenii din Cluj sunt in sevraj din cauza lipsei de concerte (oare ma aude cineva?).

Haggard au reprezentat pentru mine o curiozitate imensa. Nu muzica in sine, ci executia live. Compozitiile mi se pareau extreme de complexe pentru a putea fi cantate bine, chiar si de catre mica armata de 16 persoane care s-a infiintat pe o scena putin cam mica. Ei bine, m-am inselat puternic. In afara de vreo trei desincronizari ale tipului de la corn/ percutie si tot atatea pierderi de voce ale sopranei blonde (dar era pe coloratura asa ca se poate ierta :) nu am auzit nici o greseala de interpretare.

Haggard © Maximum Rock Magazine

Au intrat pe scena pe Intro-ul de la Thales of Ithiria si sincer ma asteptam sa aud tot albumul urmat de cateva piese mai cunoscute, dar de cantat au cantat cam tot ce era de auzit de la ei, mai exact (si aproximativ in ordine): Thales of Ithiria, Lost (Robin’s Song), In a Fullmoon Procession, The Observer, The Day As Heaven Wept, The Sleeping Child, Statement zur Lage der Musica, Herr Mannelig, De La Morte Noire, Heavenly Damnation, Final Victory, Upon Fallen Autumn Leaves, Eppur Si Muove. La bis au cantat In a Pale Moon's Shadow si Awaking The Centuries (daca nu o cantau pe asta, zau ca faceam scandal:).

Haggard © Maximum Rock Magazine

Haggard © Maximum Rock Magazine

Spectacolul in sine a fost unul deosebit. Personal nu m-am mai simtit atat de bine la un concert de cel putin o jumatate de an. Nu s-a facut abuz de lumini si efecte pirotehnice, pur si simplu muzica te transporta acolo unde trebuie. De pe scena a iesit in evidenta soprana blonda (Sue) prin modul “demonic” de a se misca si prin headbang-ul pe spate.

Haggard © Maximum Rock Magazine

Am realizat cam cu ce fel de concert am de-a face (pana atunci plutisem undeva prin sfere) in momentul in care am observat ca se manifestau si oamenii de la securitate.
Desi e un lait-motiv, trebuie sa spun ca atmosfera creata de public a fost superba. Cu greu imi pot imagina un public mai propice pentru metal, lucru remarcat si de Nasseri care a spus ca se simte extrem de confortabil.

Haggard © Maximum Rock Magazine

In concluzie, Haggard este o formatie care nu trebuie ratata in concert, unde, dupa mine, reusesc sa impresioneze mai mult decat de pe CD. Oricum, se pare ca nu va trebui sa ii mai asteptam mult, Asis Nasseri a promis ca vor reveni in curand in Romania.

HerrMess
©2006 rockxpress & frame design.
Toate drepturile rezervate.
Reproducerea integrala sau partiala a unui material din acest site, fara acordul autorului,
este interzisa si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.