MAXIMUM ROCK FESTIVAL... sau ploaia de la Cluj  
Organizatori
Promusic Production, Maximum Rock Magazin
Locatie
Aeroportul International Cluj-Napoca
Data
10 - 12 august 2007
Bilete

Pana la 1 august 2007:
Ziua I   (10 August): 57 RON
Ziua II  (11 August): 57 RON
Ziua III (12 August): 30 RON
Abonament 10-12 august: 120 RON

Perioada 1 august - 12 august 2007
Ziua I   (10 August): 67  RON
Ziua II  (11 August): 67 RON
Ziua III (12 August): 35 RON
Abonament 10-12 august: 130 RON

Trupe
OVERKILL (SUA), U.D.O. (Germania), Cynic (SUA), TO DIE FOR (Finlanda), ORPHANED LAND (Israel), INNER WISH (Grecia), Iron Maidnem (Ungaria), Psycho Symphony (Romania), Voices Of Silence (Romania)
Site oficial
www.promusicprod.ro/mrfest

Am plecat din Brasov vineri dimineata,animat fiind de o singura dorinta: sa vad la lucru una din cele mai importante trupe ale curentului Old School Metal, si anume: Overkill! Din pacate ceea ce se dorea a fi cronica unui concert de zile mari s-a transformat intr-un fiasco total si asta din cauza conditiilor nefavorabile, dar si a nehotararii organizatorilor... De ce? In conditiile in care ploaia a cazut neincetat inca de dimineata nu s-a luat nici o masura petru ca showul sa poata avea loc in alta locatie (sala etc.) sau macar daca se putea, a doua zi!  Mai trebuie spus si faptul ca la o bucata de noapte cand ploaia parca ne mai dadea pace, se putea canta zic eu, in conditii decente, dar inginerul de sunet al celor de la Overkill a refuzat sa semneze “condica” cum se spune, pe motiv de electrocutare! (asta ca sa avem si noi un caz, dupa Korn la Hell Fest). Stau si ma intreb oare ce-au simtit cei cateva sute de roackeri care au rezistat eroic in ploaie, cand dupa miezul noptii au fost “eliminati”(cum ar spune Overkill!) fara prea multe explicatii... Sa speram intr-o reprogramare a formatiei, (cazul Evergrey imi da sperante) si pe viitor organizatorii vor face in asa fel, incat la semnarea contractului sa stipuleze o clauza care sa prevada cantarea si in conditii neprielnice, asa cum se procedeaza mai la toate festivalurile de pe glob.
Revenind la prima zi pot spune ca am fost neplacut impresionat de numarul extrem de mic al spectatorilor prezenti, fapt ce imi intareste ideea ca selectia valorilor a devenit o arta la romani.
Cu o intarziere de 2 ore, primii care au urcat pe scena au fost cei de la Dirty Shirt. Nimic spectaculos doar un sound ce aducea cand a Rage Against The Machine cand a Zdob si Zdub .
Voices Of Silence sau progresivul dus la rang de necesitate. Aceeasi maestri de la Cluj ne-au prezentat piese de pe Thunderground dar si ceva de pe viitorul album. Il asteptam cu mare interes.
Au urmat grecii de la Inner Wish. O formatie in plina ascensiune, si un heavy-power promitator, cu un vocal avand carisma dar parca vocea s-a auzit prea incet . Si lumea incepea sa se stranga in fata scenei...

Iron Maidnem din Ungaria nu sunt Iron Maiden din Anglia, dar prin prestatia avuta cred ca legendara trupa britanica ar trebui sa fie mandra ca are mai la est asa o clona metalica. A fost de fapt si prima trupa care a agitat spiritele prin fata, intr-un mosh-pit decent. Absolut toti muzicienii au fost la inaltime in frunte cu vocalul care a dinamitat atmosfera prin timbrul sau puternic si prin calitatile de show-man! Toate melodiile au fost una si una in frunte cu Trooper, Brave New World, Fear of The Dark sau Run To The Hills! Nu ma asteptam, sincer, sa fiu asa de incantat de o trupa despre care stiam ca presteaza doar la capitolul…preluari!

IRON MAIDNEM © MAXIMUM ROCK FESTIVAL

Orphaned Land erau asteptati cu destul interes de catre cei prezenti, mai ales ca erau si prima trupa cu greutate din festival. Din pacate prestatia lor nu a fost una foarte convingatoare poate si din cauza sunetului destul de slabut mai ales la voce. Cu un stil in “maniera”a la Moonspel, israelienii au aratat ca se canta metal dur si prin parti exotice ale globului, dar cam atat...

ORPHANED LAND © MAXIMUM ROCK FESTIVAL

ORPHANED LAND © MAXIMUM ROCK FESTIVAL

Era trecut cu mult de miezul noptii (intre timp a inceput si ploaia ce avea sa nu se mai opreasca), cand pe scena a aparut un batranel ce semana mai mult cu robot la varsta senectutii: UDO, caci despre el este vorba a demonstrat inca odata zicala: cine n-are batrani sa-si cumpere! Un show veritabil de heavy metal clasic a aruncat in aer aeroportul din Cluj asa cum n-a mai fost de mult. Motivul principal pentru care pot spune ca a meritat deplasarea, in coditiile date!  

U.D.O. © MAXIMUM ROCK FESTIVAL

Beneficiind de aportul unor muzicieni de clasa (cu chitaristul facand si un numar apreciat de pantonima rock) a prezentat piese de pe ultimul album dar si celebrele hituri din perioada Accept. Cei 6-700 de fani stransi pana la urma, au participat cu frenezie la concert si au aplaudat cu darnicie evolutia unui gigant al heavy metalului din Germania. Mastercutor de pe albumul cu aceles nume, The Instigator dar si alte piese de pe ultimul album UDO au fost cantate mai la inceput, iar in partea a doua a fost randul unor celebre melodii ca Thunderboal, Princes of Darkness, Man And Machine, Madman sau Metal Hurt (Nr. 1 in Germania mai multe saptamani la rand) sa incalzeasca atmosfera! Dupa mai bine de o ora cei 5 teutoni sau retras, dar in uralele publicului au revenit cu un bis incendiar si au cantat impreuna cu toti cei prezenti, Holy, si mai ales Balls To The Wall. In incheiere doar atat: Respect UDO! Cuvintele sunt de prisos...

U.D.O. © MAXIMUM ROCK FESTIVAL

Urma cronica celei de-a doua zile de festival, in care pana la urma au cantat cum au putut, printre stropi de ploaie, Shadowsail si Psycho Symphony si in continuare… pauza totala, motivele fiind expuse la inceputul povestirii de fata.

OzzLau
 
PS: Despre organizare: festivalul a avut loc pe aeroportul din Cluj, un loc ideal pentru manifestari de acest gen, in care se gaseau terase cu mancaruri alese, bauturi racoritoare, beri si alte specialitati in ale genului alcoholic dar si standuri cu produse “rock”, vezi tricouri, bratari etc. In schimb campingul promis nu s-a ridicat la inaltime fiind amplasat in mijlocul unui camp de langa aeroport fara dusuri si cu putine toalete ecologice.
Speram ca la anul sa fie mai bine din toate punctele de vedere, de la prezenta si pana la organizare, iar ploaia sa lase in pace roackerii sa se mai bucure si ei, dupa norii negri din ultimii 17 ani!...

  © MAXIMUM ROCK FESTIVAL

©2006 rockxpress & frame design.
Toate drepturile rezervate.
Reproducerea integrala sau partiala a unui material din acest site, fara acordul autorului,
este interzisa si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.