Partea intunecata a Lunii sau Moonspell la Bucuresti  
Organizatori
One Event
Locatie
Amfiteatrul Mihai Eminescu - Bucuresti
Data
17 mai 2008
Bilete

Preturi:
60 lei - 75 lei

Open act
Sincarnate, Indian Fall
Site oficial
www.moonspell.metalfan.ro

Seria concertelor de metale “pretioase” in Romania a continuat sambata, 17 mai, in Bucuresti, la Amfiteatrul “Mihai Eminescu”. Portughezii de la Moonspell au revenit in tara, dupa ce in urma cu aproape 3 ani au concertat la Timisoara, subsemnatul neputand fi prezent din motive obiective. Auzisem ceva de un show de zile mari, de unul din cele mai bune live-uri in ale genului etc etc, iar ziua de sambata avea sa-mi alunge orice urma de indoiala…

Exact la ora stabilita, fapt ce a mirat pe majoritatea celor prezenti (desi a devenit o placuta obisnuinta in cazul concertelor marca One Event), pe scena amfiteatrului au urcat cei de Sincarnate, prima trupa de “deschidere”.

Sincarnate © rockXpress.ro

Foarte in voga in ultimul timp, cu multe aparitii live, trupa a avut de data asta o mult mai grea misiune pe o caldura destul de mare, cand unii abia intrau in amfiteatru, altii se ingramadeau la standurile de vanzari cu produse specifice pentru asemenea manifestari, iar altii formau deja binecunoscutele cozi la bere.

Sincarnate © rockXpress.ro

Nu o sa insist prea mult, deoarece baietii s-au straduit sa cante ceva inspre death dar nu prea le-a reusit, sau eventual nu s-au auzit din pricina sunetului foarte slab in timp ce atmosfera era una de vacanta, doar un mic grup de fani agitand spiritele in primele randuri. Asta e, sper sa-i vad la treaba pe viitor cu mai multa inspiratiune si noroc...

Sincarnate © rockXpress.ro

Dupa 30 de minute de incarnari si pacate, urmate de o mica pauza, au urmat brasovenii de la Indian Fall. De la inceput trebuie sa va marturisesc ca voi fi putin subiectiv, chestie de patriotism local;) A fost poate cea mai buna alegere pentru o trupa in deschidere la Moonspell. Dupa o pauza de cativa ani, Indian Fall au revenit in forta pe scena metalica din Romania. Si bine au facut...

Indian Fall © rockXpress.ro

In ciuda faptului ca nu sunt mare amator de metal gothic-black-atmosferic autohton, recunosc ca baietii astia suna chiar bine. Cum si sunetul a fost intr-o usoara crestere, show-ul a fost unul pe masura cu piese de pe Pathfinder si Counting The Emptiness, dar si de pe ultimul single de anul trecut, Screaming Down.

Indian Fall © rockXpress.ro

Spre sfarsit si o piesa noua: Follows Us, sper de pe un viitor nou album, iar atmosfera era in fierbere. Cum este al doilea concert cu Indian Fall la care particip intr-un interval scurt de timp, pot spune ca baietii sunt in vizibil progres, piesele sunt mai elaborate si mai  dure chiar daca au sunat putin cam “soft”, dar asta probabil din cauza celui care se ingrijea de butoanele mixerului...

Indian Fall © rockXpress.ro

Tot timpul recitalului o parte importanta a atentiei publicului a fost mai mult atrasa de o tanara care in paralel a dat propriul sau "show" de culoare. De departe, pare a fi cea mai infocata fana Indian Fall...

A urmat pauza obligatorie pentru schimbarea instrumentelor si a sunetistilor, cat sa evaluez la aproape de 1500 de oameni stransi  in jurul scenei (clar a fost o prezenta peste cea de la concertul cu Sepultura la care am participat in aceasta locatie), si asteptand momentul ‘x’, sau ‘Butterfly x’, cum vreti sa-i ziceti... se potriveste oricum.

In jurul orei 21, exact dupa ce soarele a lasat locul stiti voi cui, Moonspell au aruncat primele acorduri spre publicul nerabdator sa asculte metal de inalta calitate. Acum sunt convins ca cei ce-mi povestisera la superlativ de precedentul concert de la Timisoara nu au exagerat cu nimic. Cu un sunet de buna calitate, portughezii au oferit un show de inalta tinuta, la care publicul a reactionat excelent, un fapt ce trebuie remarcat si la care subsemnatul nu se astepta intr-o asemenea masura. Fiecare piesa a avut parte de sustinere neconditionata, fanii cantand efectiv versurile in valuri de moshpit-uri, inclusiv la piesele de pe noul album. Locatia aleasa de organizatori pentru concert s-a potrivit de asemenea de minune, fiind ca o manusa pentru un show marca Moonspell, iar luna plina care spargea din cand norii a contribuit din plin la show. Playlist-ul ales a coincis in mare masura cu asteptarile fanilor. Wolfshade, Love Crimes, Opium, au fost asa, ca de incalzire, urmate de Awake, Tenebrarum Oratorium (placuta surpriza, chiar nu ma asteptam!), apoi piese de pe ultimul album Night Eternal, din care s-a remarcat si primul extras pe single Scorpions Flower (cu Anneke sustinandu-si partitura, spre regretele multora, numai de pe banda), piesa la care baietii au filmat de curand si videoclip.

MOONSPELL © rockXpress.ro

[vezi galerie foto MOONSPELL]

La un moment dat cerul s-a intunecat, luminile s-au stins, cei prezenti avand parte de putin teatru horror in interpretarea lui Fernando Ribeiro. S-au turnat actele 1 si 2 din trilogia satanica de Moonspell, adica Vampiria si Mephisto, piese ce se puteau “juca” foarte bine si la castelul Bran. Epilogul nu avea cum sa nu se numeasca Full Moon Madness, asta si pentru ca in jur se pusese de o nebunie generalizata! Bis-ul a venit firesc si a continut trei melodii indragite de toata lumea: Finisterra, From Lovering Skies si Alma Mater (bucata metalica ce m-a marcat in urma cu multi ani si m-a facut sa ma apropii de ghotic metal).

MOONSPELL © rockXpress.ro

[vezi galerie foto MOONSPELL]

Concluzia: o mare trupa ce ne-a vizitat tara, un show de zile mari, in care am vazut cum prietenia dintre poporul roman si cel portughez s-a materializat prin schimburi de steaguri si imbratisarile de rigoare la sfarsitul concertului. Din punct de vedere tehnic totul a decurs in limitele normalului (european as zice, nu balcanic), iar playlist-ul a continut, cum de altfel ma asteptam, piese de pe primele si ultimele albume, perioada anilor ’98-’02 fiind sarita elegant.
Felicitari organizatorilor One Event pentru alegere, speram la cat mai multe evenimente de acest gen si doar o mica sugestie: sper ca in viitor sa nu mai am timp sa socializez cu oamenii pe la diverse cozi interminabile…la diverse bauturi alcoolice si non-alcoolice!

OzzLau

PS: Tine-ti aproape, vara rock abia a inceput!

Comenteaza pe


©2006 rockxpress & frame design.
Toate drepturile rezervate.
Reproducerea integrala sau partiala a unui material din acest site, fara acordul autorului,
este interzisa si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.