Nova Rock 2009 - a 5-a aniversare cu multa ploaie  

Organizatori
Nova Music Entertainment GmbH
Locatie
Nickelsdorf - Austria
Data
19 - 21 iunie 2009
Bilete

Pret:
119 euro

Site oficial
www.novarock.at
Trupe

Metallica, Die Toten Hosen, Placebo, Faith No More, Slipknot, Nine Inch Nails si multe altele...

Probabil ca nimeni nu a auzit de satul Nickelsdorf din Austria pana acum 5 ani de zile cand s-a decis organizarea acestui festival de camp. Inca din denumirea festivalului ne dam seama ca rock-ul este cel care domina timp de 3 zile in Campia Panonica. Nume mari au ajuns pe scena Novarock pe parcursul celor 4 ani de activitate, de la Guns N' Roses, Massive Attack, Motorhead, Marlyn Manson, System of the Down, Green Day si multi multi altii.
La aniversarea de 5 ani line-up-ul nu avea cum sa nu se ridice la inaltime.

Dupa o calatorie tipic austriaca, cu transportul pus la punct, iate-ne la Festival.

Ziua 1
Un soare arzator ne-a insotit pe tot parcursul primei zile.
Ziua a inceput promitator cu Drumatical Theatre, o trupa de vreo 20 de baieti imbracati in negru - pe un asemenea soare toata lumea ii compatimea- care bateau de zor in butoaie. Fu prima surpriza placuta a zilei.
A doua a fost The Gaslight Anthem's o trupa de rock din New Jersey. Vocea solistului Brian Fallon a fost ceea ce a facut ca foarte multa lume sa aplaude cu putere dupa fiecare melodie. O trupa ce merita urmarita indeaproape in continuare.
Au urmat cei de la Sunrise Avenue, singura trupa mai pop ce si-a facut loc la acest festival de rock. In afara de singurul hit al formatiei - Farytale good bye - toata lumea a fost tacuta si in asteptarea urmatoarei formatii.
Gogol Bordello a facut sa nu se mai vada nimic. Toata lumea dansa si praful ridicat in aer a facut ca atmosfera sa fie incinsa si la propriu si la figurat.
Ziua era pe departea de a se fi incheiat. Nu era nici ora 8 si deja fusesera o multime de formatii interesante si placute. Greii de abia acum urmau sa intre in scena. Primii pe lista Faith No More. Nu mai au nevoie de nicio introducere. Dupa 11 ani de pauza s-a vazut placerea de a canta din nou. Vocea lui Mike Patton parea scoasa de la naftalina. Neschimbata si plina de expresivitate, daruire si emotie. Nu are rost sa enumar fiecare melodie cantata. Aproape toate hit-urile au fost cantate.
Seara am avut in a alege intre NIN sau Metallica si Slipknot. Optiunea trei a fost cea castigatoare.
Aproape 60.000 de oameni au fost la Slipknot. A fost trupa care a adunat cei mai multi oameni la Novarock. Si nicio persoana nu a plecat dezamagita. Daca intrai la un pogo aveai sanse mici de a supravietui. Din fericere am scapt cu viata, dovada e ca am apucat sa scriu aceste randuri. Punctul culminant al serii a fost momentul cand toata lumea a fost rugata sa stea jos... Celebrul moment de pe Spit It Out... Mai toti au stat. Si la un semn toata lumea a sarit. Jump the fuck up!! Atmofera nu poate fi descrisa.
Daca e Metallica, e ploaie. Mai bine spus furtuna. Dar cum soarele si-au spus cuvantul initial, o mica insolatie a facut sa nu ii vad live. In dorinta de a-mi lua ceva gros de imbracat, ud pana la piele, am asculat din cort melodiile trupei. Sincer multi au facut ca si mine, doar cel mult 10.000 de oameni ramanand pana la capat sa ii vada.

Slipknot - Nova Rock 2009 © novarock.at

Ziua 2.
Ploaia a continua pana pe la 2 si logic noroiul s-a instalat. Banuiesc ca stiti cum e un festival cu noroi. Multa distractie si multa caterinca.
Chiar daca ploua torential nu puteam sa ii pierd pe cei de la Eisbrecher. Si nu am regretat cele 50 de minute state in apa. Cu o voce puternica si cu un sound de industrial tipic german.
Fiecare zi cu surpriza ei. Staind au fost pentru ziua doi. Sunt unele formatii care suna mai bine live decat pe disc. Staind este una din ele.
Chris Cornell. Sincer nu stiu ce a cautat pe scena. Nimic notabil.
Kaiser Chiefs stiu sa si cante si sa faca atmosfera in acelasi timp.
Placebo au fost cei care au incheiat seara. Sincer imi doream ca seara sa nu se mai termine. Geniala a fost intepretarea Med's in varianta slow alaturi si de alta melodie ce imi scapa. Au predominat melodii de pe Battle of the Sun, melodie cu care au si inceput show-ul.

Placebo - Nova Rock 2009 © novarock.at

Ziua 3
Si ultima a festivalului a inceput cu Static X. Alaturi de solist a mai contribuit la show si o fatuca semi-goala. O mica bluzita rupta nu ii acoperea in totalitate sanii. A fost atractia serii.
Orice festival trebuie sa aibe si o dezamagire. Aceasta s-a numit Guano Apes. Trupa pentru care venisem in mod special si pe care mi-o doream enorm sa o vad live. Ce a facut ca show-ul sa fie atat de slab? In primul rand melodiile alese. Foarte putine hit-uri. Doar We can't stop me, Big in Japan si Lord of the board. Atat. In rest, chiar daca am ascultat toate albumele lor, nu mi-a sunat cunoscuta nicio melodie. Pacat.
Limp Bizlit se confunda cu Fred Durst. Iar Fred face show. Chiar daca nu esti fan nu ai cum sa nu canti si dansezi.
Toti austriecii si germanii au asteptat inchiderea. Lucru ce avea sa fie facut de Die Toten Hosen. Si ce inchidere au reusit sa faca! Atmosfera? Ca la un meci de fotbal. Fanii aprindeau torte iar fortele de ordine veneau repede sa le stranga. Vazand asta, solistul Andreas Frege a facut o mica baie de multime pana la schelele de sunet, s-a catarat pana sus mai ceva ca SpiderMan si a aprins el insusi o torta.
Un alt moment interesant a fost cand un tanar ales din public a cantat alaturi de ei. Si nu zic ca avea si voce si prezenta scena. Trupele punk stiu sa faca spectacol. Iar daca il mai au solist si pe Frege...

Daca m-as mai duce inca o data la NovaRock? Daca nu ar avea un line-up la fel de bun sincer nu. In afara de trupele ce cantau nu aveai absolut nimic de facut in afara de un amarat de bungee ce costa si vreo 50 de euro. Fiind localizat in camp iari cel mai apropiat oras este Viena la vreo 90 de minute, in afara de a stat in cort si de a bea nu prea iti ramane mai nimic de facut.

Sorin

Nova Rock 2009 © novarock.at

Nova Rock 2009 © novarock.at

Nova Rock 2009 © novarock.at

Faith No More - Nova Rock 2009 © novarock.at

Faith No More - Nova Rock 2009 © novarock.at

Faith No More - Nova Rock 2009 © novarock.at

Faith No More - Nova Rock 2009 © novarock.at

Slipknot - Nova Rock 2009 © novarock.at

Slipknot - Nova Rock 2009 © novarock.at

Slipknot - Nova Rock 2009 © novarock.at

Slipknot - Nova Rock 2009 © novarock.at

Metallica - Nova Rock 2009 © novarock.at

Metallica - Nova Rock 2009 © novarock.at

Metallica - Nova Rock 2009 © novarock.at

Metallica - Nova Rock 2009 © novarock.at

Metallica - Nova Rock 2009 © novarock.at

Static X - Nova Rock 2009 © novarock.at

Joe Satriani (Chickenfoot) - Nova Rock 2009 © novarock.at

Joe Satriani (Chickenfoot) - Nova Rock 2009 © novarock.at

Nova Rock 2009 © novarock.at

Nova Rock 2009 © novarock.at

Nova Rock 2009 © novarock.at

Nova Rock 2009 © novarock.at

 

 ©2006 rockxpress & frame design.
Toate drepturile rezervate.
Reproducerea integrala sau partiala a unui material din acest site, fara acordul autorului,
este interzisa si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.