Peninsula 2006 – 5 zile pe alta planeta  
Locatie
Complexul Week End - Tg. Mures
Data
26 - 30 iulie 2006
Bilete

Preturi:
75 RON (pana in 19 iulie);
100 RON (intre 19 - 26 iulie)

Site oficial
www.peninsula.ro
Trupe

Altar, ATB, Cargo, Defender,Depresszió, Direcţia 5, Iris, KUMM, Luna Amară, Moby Dick, Omul cu Şobolani, Paraziţi, Phoenix, Tankcsapda, The Rasmus, The Toy Doll, Viţa de Vie, Voltaj, Zdob şi Zdub...etc

Peninsula 2006 este, probabil, cireasa de pe tort pentru rockerul roman in acest an iesit din comun prin calitatea si numarul evenimentelor de gen. Beneficiind de o organizare foarte buna (aceeasi cu Sziget-ul unguresc) si de un buget mai mult decat respectabil (450.000 de euro), Peninsula din acest an a reusit sa depaseasca editia de anul trecut atat din punct de vedere muzical cat si prin acel "feeling” imposibil de descris in cuvinte care te face sa vrei mai mult si sa juri (un pic pilit) ca vei reveni si la anul.

Prima zi a inceput bine de tot cu Altar, Cargo si Zdob si Zdub in forma maxima si cu un public care a raspuns foarte bine (mai ales pogo-ul de la zdubi a fost nebunie curata).

Zdob si Zdub © peninsula - Boda Gergely

A doua zi a beneficiat de serviciile celor de la Parazitii (foarte populari printre rockeri) si Kumm (semi-necunoscuti in tara, insa o formatie care nu trebuie ratata) de la noi si de legendele maghiare Tankcsapda si Moby Dick.

Tankcsapda © peninsula - Boda Gergely

Inaintea celor de la The Rasmus, in a treia zi, au cantat si au reusit sa incalzeasca publicul Omul cu sobolani, despre care trebuie spus ca au crescut foarte mult la partea tehnica fata de ceea ce reuseau cu nu atat de mult timp in urma.

The Rasmus, capul de afis al festivalului, si cei care au facut din a treia zi, ziua cu cei mai multi participanti reprezentau aproape o necunoscuta pentru mine si, sincer, nu ma asteptam la foarte mult din partea lor. Prima surpriza placuta pe care am avut-o a fost la conferinta de presa, unde am dat de patru baieti cu picioarele pe pamant, in mod ciudat putin influentati de succesul avut, fara scoala facuta special pentru a raspunde la intrebarile jurnalistilor. Mi-a placut in mod special un raspuns care mi-a fost dat.
rockXpress: - Cat de mult simtiti ca s-a schimbat muzica voastra dupa ce ati avut succes?
Lauri Ylonen: - Mult.
rockXpress: - Suficient de mult cat sa indeparteze vechii fani?
Lauri Ylonen: - Presupun… pana la urma ideea e sa ne pastram noi interesul pentru ceea ce facem.

The Rasmus © peninsula - Balogh Ildikó

Vocalul purta ochelari de soare din motive "tehnice", mai precis bauta pe care o trasese in noaptea anterioara cu niste fani din Miercurea Ciuc. Din acelasi motiv a spus ca i-au placut foarte mult oamenii de pe aici si se simte obligat sa faca o reprezentatie buna.
Trecand mai departe la spectacol, primul lucru care sarea in ochi era numarul foarte mare de minori, un lucru bun daca stam sa ne gandim cum arata peisajul muzical romanesc actual.

The Rasmus © peninsula - Haáz Sándor

Spectacolul in sine a fost unul foarte placut si "proaspat". Intrumentistii si-au facut toti treaba impecabil, Lauri Ylonen a dat bine si cu vocea si cu miscarea scenica. S-au cantat atat piesele cunoscute, cat si piese mai vechi, care, spre surprinderea mea, erau cunoscute de multimea de fani adunata. De remarcat a fost de asemenea a fost ceea ce au lasat cadou unui norocos din public… Aaa, membrana de la toba mare. Una peste alta, The Rasmus merita vazuti chiar si de cei care nu gusta stilul lor muzical, macar pentru show-ul de calitate.

The Rasmus © peninsula - Haáz Sándor

Ziua a fost inchisa frumos de Shukar Collective (acestia merita o mentiune speciala pentru show-ul neconventional) sau ATB, dupa preferinte.

A patra zi a fost una deosebita pentru mine. Motivul? Prima reprezentatie Phoenix pe care am vazut-o. Inca nu am cuvinte…

Phoenix © peninsula - Biró István

Ultima zi a fost si cea mai spectaculoasa prin numarul de trupe de pogo (prietenii si vanataile stiu de ce). S-a inceput cu Buricul Pamantului, apoi Luna Amara, momentan cea mai buna trupa de rock alternativ de la noi. Au urmat cateva riff-uri interesante la Depresszio.

Apoi… Toy Dolls. O trupa veche de punk. Atat de veche incat ma intrebam cum de au rezistat atata timp. Motivul mi-a fost clar dupa primele piese… Toy Dolls sunt "fun".

Toy Dolls © rockXpress.ro

Reusesc sa fie convingatori cu un punk clasic, fara mesaj politic, insa de cea mai buna factura si cu o prezenta scenica energica. Chiar prea energica, daca luam in considerare ca vocalul are o varsta si basistul nu e tocmai ceea ce as numi pachet de muschi. Vocalul/ chitaristul Michael "Olga" Algar a reusit sa ma impresioneze prin prestatia foarte buna si nebanala la chitara, lucru neobisnuit in punk.

Toy Dolls © rockXpress.ro

Versurile la Toy Dolls sunt doar un motiv pentru a amuza publicul, ceea ce nu e neaparat un lucru rau (eu unul sunt oarecum satul de versuri cu pretentii care spun ceva doar pentru fetite de 13-14 ani). Publicul a raspuns foarte bine, lucru oarecum de asteptat pentru ca, dupa cum spunea cineva din public, “de 13 ani ii astept".

Toy Dolls © rockXpress.ro

Pogo s-a facut, insa a fost unul prietenos si fara incidente. In concluzie, Toy Dolls sunt o trupa la care se poate merge, nu veti fi dezamagiti si nici bruscati (decat daca doriti). Alt motiv pentru a merge este acela ca "Olga" a spus ca acesta ar fi ultimul turneu, dar a continuat: "maybe".

Ultima zi a fost inchisa cu o alegere grea: Vita de Vie sau Suie Paparude. Personal am ales Vita pentru ca nu i-am vazut prea des. A fost probabil cea mai buna inchidere posibila de festival.

  © peninsula - Haáz Sándor

Concluzia? Daca ati fost, veti reveni. Daca nu, veniti la anul. In fine avem si in Romania un festival la care se poate merge cu convingerea ca nu vei fi dezamagit din nici un punct de vedere.

Respect,
HerrMess

 ©2006 rockxpress & frame design.
Toate drepturile rezervate.
Reproducerea integrala sau partiala a unui material din acest site, fara acordul autorului,
este interzisa si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.