"Suntem bunicii metalului gothic" - interviu cu Greg Mackintosh si Aaron Aedy (Paradise Lost)

Ne-a bucurat foarte mult intalnirea cu Greg si Aaron, care desi usor obositi, au fost veseli si binevoitori. Printre fructe exotice si riff-uri de control care rasunau in intreg pavilionul 18 de la Romexpo, scurta discutie cu cei doi chitaristi a fost reconfortanta, intr-un puternic contrast cu vremea sumbra si trista de afara. Uneori, aerul curat se strecoara inauntrul incaperilor ;)...

 

rockxpress.ro: Bine ati revenit in Romania!
Aaron: Oh, multumim, este o placere!
rockxpress.ro: Sunteti aici pentru a treia oara in 14 ani. Tu, Greg, pentru a doua oara.
Greg: Da, eu sint aici doar a doua oara.
rockxpress.ro: Cum regasiti acum Romania?
Aaron: O sa putem spune mai bine dupa concertul din aceasta seara (sambata, 19 ian – n.r.). Dar celalalt concert pe care l-am sustinut aici fara Greg a fost fenomenal. Foarte bun, un public foarte pasionat, cu multa energie. A fost excelent! Deci, diseara sper sa fie la fel. Yeah, yeah, yeah!
rockxpress.ro: Cum e sa fiti parintii unuia din cele mai importante curente in metal, gothic?
Greg: E minunat, dar suntem de fapt bunicii gothicului acum. (rasete) E ceva... ce nu luam prea mult in serios. E foarte flatant sa auzi ca multe formatii te asculta...
Aaron: Tot ceea ce ne intereseaza e sa facem muzica. Avem aproape 20 de ani de cand facem asta. Nu o luam prea in serios. Tot ce facem este muzica.

rockxpress.ro: Cum arata pentru voi scena gothica dupa atatia ani? Multi dintre fanii vostri tineri nici nu erau nascuti cand ati lansat albumul "Gothic"...
Greg: Inca de la primul demo, oamenii s-au miscat in diverse directii: am castigat noi fani, altii au plecat. E greu cu fiecare lucru pe care il faci, cu fiecare material pe care il faci. Nu-i poti multumi pe toti. Nici nu am incercat macar. Nu are sens. Nu ne gandim la ce album va fi indragit sau de cine. Doar compunem. Si daca simtim ca e un album bun, da, il scoatem.
Aaron: Oamenii din public fac parte din geenratii diferite, care se intersecteaza. Unii au 40 de ani, altii 14 ani. Sunt oameni care se imbraca diferit, gothic, rock sau casual. E un public amestecat, ceea ce e placut intr-un fel. Nu exista un look uniform pentru fanii Paradise Lost.

rockxpress.ro: Schimbarile din muzica voastra au fost facute pentru a mentine interesul publicului, au fost impuse de vreun producator sau au fost pur si simplu un mod de expresie artistica intr-un moment de creatie?
Aaron: Aa, nu, am fost norocosi, nu am compus niciodata constransi de vreun producator. Nu am fi putut face asta. Muzica s-a schimbat pentru a ne tine pe noi interesati. Nimeni nu ne-a influentat pentru a schimba ceva.
Greg: Si cand faci ceva timp de 20 de ani, nu poate fi mereu la fel. E prea plictisitor. Lucrurile se schimba. Orice ai face, orice job ai avea. Sa faci acelasi lucru mereu, devine repetitiv. Deci, ca sa te mentii fericit in ce faci, mai trebuie sa schimbi cate ceva.

Aaron: Cand am scos "Icon" si "Draconian Times" am concertat si am fost plecati in turneu 2 ani. Si eram plictisiti. Din aceasta cauza, in "One Second" am incercat sa construim altceva, ca sa ne mentinem interesati si sa ne "improspatam". Pentru noi!

rockxpress.ro: De unde ideea noului "look" pentru promovarea ultimului album?
Aaron: Cred ca a fost ideea lui Nick. Nick a vrut primul sa ne imbracam asa. Si a fost ceva diferit si interesant. Imi place ideea de a fi imbracati in negru. Aratam asa aproape la fel ca acum 20 de ani. Imi plac acele fotografii. Nu stim ce idee ne va veni in viitor... E nostima costumatia.
rockxpress.ro: Imi puteti povesti pe scurt experienta de la filmarile clipului "The Enemy"? V-ati distrat, avand in vedere conditiile de filmare sau ati fost total absorbiti de drama mesajului? Si apropo, cine e "dusmanul"?
Aaron: ...oricine poate fi... Au fost si probleme la filmari, dar ne-am si distrat. Au fost probleme pentru ca... Nick a stat 6 ore intr-o banca sa scoata bani... iar noi eram pe un deal...
Greg: A fost hilar...
Aaron: Atata am ras... eu a trebuit sa mor de patru ori cu fata in noroi. Radeam tot timpul, in afara de regizor. A fost ceva nou, inedit, ne-am distrat teribil. A trebuit sa facem cascadorii peste cascadorii.
Greg: Eu am facut una foarte tare, cand m-am rostogolit pe deal in jos. Dar n-am folosit-o in film. Si m-am suparat tare. (rasete)
Aaron: Dar arati bine mort in carul ala. Joci bine pe mortul. (rasete) A fost un film bun, filmat pe un versant in Alpi. Ne-am tavalit in noroi, ceea ce nu am mai facut de cand eram copii. E bine sa fii copil din nou. Cat am ras atunci...

rockxpress.ro: De ce ati renuntat sa cantati piesele vechi? In concerte va intereseaza mai mult sa promovati piesele noi?
Aaron: Cand promovezi un nou album, canti mai multe de pe acel album. In acest turneu am cantat "Gothic" de pe albumul "Gothic", pe care nu am mai cantat-o din ‘94. Deci o sa cantam "Gothic" si diseara, si de pe "Shades of God", "Embers Fire" de pe "Icon". O mixtura deci. Dar sunt multe pe care nu le mai poti canta mereu.
rockxpress.ro: Care este piesa Paradise Lost pe care ati pune-o in playlistul zilnic?
Aaron: Cred ca "One Second" si "Say Just Words" sunt doua pe care le cantam mereu. Si "As I Die". Am  lasat-o un timp, dar o cantam mereu. Nu stiu exact, pentru ca ne schimbam mereu. Depinde ce simtim. "Say Just Words" e o piesa buna de finish.
rockxpress.ro: Cum vedeti relatia dintre fani si voi, prin intermediul site-ului oficial si al site-urilor de fan-club? Va implicati direct? Reusiti sa cititi mesajele de pe forum sau guest-book?
Aaron: Da, intram uneori. Ei organizeaza intalniri mari. Ne "lovim" mereu de ei la concerte. Sunt foarte simpatici si politicosi. Avem o relatie buna.

rockxpress.ro: Unii dintre fanii vostri sunt dezamagiti ca sunteti "opening act" pentru Nightwish sau HIM. Ce le transmiteti?
Aaron: Vanzari! (rasete) In America nu am prea fost promovati. Si in turneul Nightwish, am cantat intr-o seara in fata a 5000 de oameni, deci o noua ocazie sa captam noi fani. La fel cu HIM, care are publicul sau.
rockxpress.ro: Multi au crezut ca "Paradise Lost" va fi ultimul vostru album. Ca cercul deschis cu "Lost Paradise" va fi astfel inchis. Acum a venit timpul pentru un requiem. Ce va urma dupa requiem?
Aaron: Vom vedea dupa ce terminam turneul.
Greg: Urasc sa compun cand suntem in turneu. Putem sfarsi repetandu-ne. Piesele ar suna similar. E bine sa terminam turneul. Ca sa putem fi obiectivi. Nu avem inca un plan.

rockxpress.ro: Multumesc mult!
Aaron: Placerea mea. Multumesc pentru interviu.
Greg: Multumim!

 ©2006 rockxpress & frame design.
Toate drepturile rezervate.
Reproducerea integrala sau partiala a unui material din acest site, fara acordul autorului,
este interzisa si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.