Church of Tiamat in Bucuresti  
Organizatori
Metalfan, One Event & Cynyc's Masterplan
Locatie
Sala Agronomia - Bucuresti
Data
23 septembrie 2006, ora 19.00
Bilete
Preturi:
- primele 1200: 55 RON;
- urmatoarele 800: 65 RON
Open act
Kratos, Grimegod
Site oficial
www.tiamat.metalfan.ro

23 septembrie 2006. Probabil cea mai umeda zi a anului din Bucuresti. O ploaie rece si deasa a intunecat toata capitala, dar vorba unui prieten: nu se putea o alta vreme pentru un concert Tiamat. Cu patru ore inainte de deschiderea salii deja cativa rockeri patrulau prin zona, iar unii in ciuda frigului si umezelii, testau berea rece de la dozatoarele unei terase din apropiere. Noi am campat intr-un bistro interesant plasat vis-a-vis de intrarea in campusul Agronomie. A meritat. Pe langa preturile de-a dreptul penibile, o inedita expozitie de pictura (naiva e putin spus) ne-a incantat privirile, mai ales ca unul dintre modelele aflate pe panza am banuit noi ca ar putea fi Nicoleta Luciu....
La 18.30 cand am ajuns in sala, erau deja circa 1000 de oameni! Clasicele dozatoare de bere isi faceau datoria la capacitate maxima, lumea vesela, intalniri cu oameni de la alte concerte, ralaxare...
Mai punctuali decat ma asteptam (deja un plus la capitolul organizare), putin dupa ora 19.00 a intrat prima trupa de deschidere: Kratos. Gothic cu influente doom, voce cu solista dublata clasic de chitarist, clape, haine negre... Au parut oarecum timorati si crispati sa-si faca treaba cat mai bine. In mare parte au si reusit. Pe langa elemente clasice cu rupturi de ritm si solo-uri de clapa au adus si o invitata cu flaut. Le-a iesit bine....

Kratos © rockXpress.ro

Pauza scurta, vizita in holul transformat intr-un bar ad-hoc foarte aglomerat, punctele de atractie fiind in continuare dozatoarele cu bere. In acelasi timp sala se umpluse. Ma intrebam daca chiar vor incapea toti. Urmau Grimegod. In hol nici o miscare, lumea ramanand in expectativa. Nu am reusit sa inteleg mare lucru din ce cantau baietii, ceva death mai melodic dar cu vocea spre hard-core.... Pareau oricum mai degajati si mai obisnuiti cu scena. Am remarcat sectia ritmica foarte buna.
Pauza mai lunga, usoare teste...sala daja arhiplina. Mica pentru ce se intampla. Mica si pentru ce avea sa se intample.

Grimegod © rockXpress.ro

"It's about time we all get out and vote for love...."
Edlund et comp. si-au facut aparitia in uralele generale, dar mai ales in uimirea generala: o varianta de concert mult mai violenta, mult mai in forta. De altfel asta a fost caracteristica principala a intregului show: forta! Ma asteptam la un concert destul de soft, de linistit, in linia ultimelor albume. Nu...Toate piesele au fost cantate mult mai dur... lucru care nu a facut decat sa ma bucure, si se pare ca acelasi efect l-a avut asupra tuturor. Inca de la inceput s-a creat o puternica legatura intre cei de pe scena si public. Nu a fost nevoie de multe vorbe in plus... Ceea ce se intampla pe scena a fost de-ajuns. Din cand in cand vizibil surprins dar incantat de raspunsul publicului, Edlund multumea usor: "You guys, rule!". Entuziasm general de ambele parti... In schimb vocea a sunat mult mai metalica si mai putin senzuala fata de cum o stiam de pe ultimile inregistrari. Ca o parere personala (100% subiectiva, normal) poate ar fi trebuit sa puna de pe disc si dublajul vocii feminine pe partile unde apar in mod normal, asta fiindca parea ca intr-adevar lipseste ceva...

TIAMAT © rockXpress.ro

Nu ma asteptam sa intre in playlist "Children Of The Underworld" avand in vedere ca discografic a aparut numai pe MCD-ul "Brighter Than The Sun" (a cincea piesa din concertul de sambata). Intre ele s-a interpus mult mai cunoscuta "Cain", moment de explozie generala in public. Asa cum s-a promis si in interviul acordat celor de la Metalfan, s-a ales un playlist cu piese mai vechi, lucru de altfel mult asteptat de majoritatea celor din sala, multi dintre cei prezenti fiind nostalgici ai albumelor anilor '90: "Clouds" si "Wildhoney".

TIAMAT © rockXpress.ro

Singurele albume ocolite au fost primele doua din cariera care etichetau deja trupa la vremea respectiva ca fiind una dintre multele reprezentante ale death metal-ului nordic.
"In a Dream" - alt moment de varf al concertului, poate cea mai bine primita piesa alaturi de bis-ul "The Sleeping Beauty", cu oameni din primele randuri urcand "pe val", alt lucru la care nu ma asteptam la un concert Tiamat. "Love Is As Good As Soma" si "Gaia" au completat finalul unui concert cu adevarat impresionant. O mentiune in plus pentru excelenta prestatie a chitaristului Thomas Petersson.
Am lasat la urma probabil cel mai controversat punct: sonorizarea. Asta si fiindca a fost cel mai discutat aspect dupa concert, parerile fiind impartite in doua: volum tare sau volum extrem de tare. Anuntata ca fiind printre cele mai perfomante instalatii de gen din estul Europei, intr-adevar in ciuda volumului foarte mare are o fidelitate extrem de buna, cu sunet limpede, foarte usor distorsionat doar pe unele mici pasaje de maxima intensitate. Folosita la 80% din potential, se pare totusi ca a fost prea mult pentru o sala de dimensiunile celei din Agronomie, multi plangandu-se dupa show de reale probleme cu auzul:)

TIAMAT © rockXpress.ro

Interesanta si remarcabila surpriza organizatorilor de a oferi fanilor din primele randuri cateva pass-uri pentru backstage.
De altfel intreaga organizare a fost foarte buna, profesionista, ceea ce ne face sa speram la ceva cel putin la fel de bun si la urmatorul eveniment Metalfan, din decembrie: Samael - live in Bucuresti.

Playlist:
01 Vote For Love (Judas Christ - 2002)
02 Children Of The Underworld (Brigthter Than The Sun - 1999)
03 Cain (Prey - 2003)
04 Brigthter Than The Sun (Skeleton Skeletron - 1999)
05 To Have And Have Not (Skeleton Skeletron - 1999)
06 Whatever That Hurts (Wildhoney - 1994)
07 I Am In Love With Myself (Judas Christ - 2002)
08 In A Dream (Clouds - 1992)
09 Wings Of Heaven (Prey - 2003)
10 Phantasma De Luxe (A Deeper Kind Of Slumber - 1997)
11 Cold Seed (A Deeper Kind Of Slumber - 1997)
12 Clovenhoof (Prey - 2003)
13 As Long As You Are Mine (Skeleton Skeletron - 1999)
++
14 Love Is As Good As Soma (Judas Christ - 2002)
15 The Sleeping Beauty (Clouds - 1992)
16 Gaia (Wildhoney - 1994)

 

 ©2006 rockxpress & frame design.
Toate drepturile rezervate.
Reproducerea integrala sau partiala a unui material din acest site, fara acordul autorului,
este interzisa si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.