"Vom ramane mereu niste copii" - interviu cu Johnny Kelly (Type of Negative) la Gods of Metal 2007

La Gods of Metal Part II de anul acesta cei de la Type O Negative au avut parte de numai 50 de minute pe scena. Dar, in backstage timpul lor a fost nelimitat, Johnny, Josh si Kenny fiind cei care au palavragit pina seara tirziu cu reprezentantii presei. Rockxpress.ro a avut norocul sa stea de vorba cu tobosarul trupei, Johnny Kelly, un tip foarte simpatic si extreme de volubil... ca orice new-yorkez get-beget...

 

rockxpress: Salut Johnny! Sintem aici ca sa itzi luam un interviu pentru Rockxpress.ro, un webzine rock din Romania..
Johnny Kelly: Salut! Romania? Sigur, sigur...
rockxpress: ...Romania, da... mai bine zis Transilvania deoarece sediul publicatiei noastre se afla intr-un oras din Transilvania. Hmm, iti sugereaza asta ceva? (riset complice)
JK: Ha ha ha!! Aveti grija cu vampirii aia, baieti !!
rockxpress: In regula! Acum sa trecem la treaba... am vazut programul vostru de turneu din vara asta si mi-a sarit in ochi ca de la Milano plecati a doua zi in Europa de Sud-Est..
JK: Exact! Croatia, Bulgaria..pe acolo..
rockxpress: Sinteti nerabdatori sa ajungeti in coltul asta de Europa?
JK: Desigur! Eu sint extrem de nerabdator sa vad tarile astea! Mai ales eu, pentru ca in ultima vreme mereu ma gindesc ca am atins un punct si o virsta in viata mea - anul asta am implinit 40 de ani -  cind trebuie sa nu mai iei totul asa de-a gata. Caci... cine stie ce ti se poate intimpla miine, nu-i asa? Poate ca data aceasta e ultima data cind fac un turneu prin lume sau... nu poti sti niciodata. De asta incerc cit mai mult sa ma bucur de ce e in jurul meu si sa ma duc sa vad cit mai multe din locurile pe care am dorit tot timpul sa le vad. Sper ca impreuna cu cei din formatie sa putem sa iesim un pic si sa experimentam cultura locurilor pe unde ne vom duce..
rockxpress: Ai afirmat nu demult ca anul acesta a fost prima oara cind ati putut vizita Europa de Est. E adevarat?
JK: Din cite stiu eu, da... e prima oara cind concertam in Europa de Est. Am cintat la Varsovia si dupa aceea, in drum spre Finlanda, ca sa prindem feribotul, am traversat Lituania, Letonia, Estonia... am avut parte de citeva ore doar, intr-o pauza a soferilor, sa incercam sa vedem ce si cum pe acolo, si asta a fost!
rockxpress: Vreo impresie deosebita, asa pe fuga, din partea asta de lume?
JK: Femeile sint FRUMOASE!!! Ha ha ha!!
rockxpress: Ha ha ha!! Multumim de apreciere!!
JK: Da... intr-adevar am remarcat fetele de acolo... imi amintesc ca am vazut o tipa care matura strada si am ramas toti paf! “Fii atent ce tare e fatuca asta!” ne ziceam unul la altul! (se prapadeste de ris). Daa... a fost distractiv... berea de asemeni era foarte buna...dar, nu am avut ocazia sa vedem si altceva: traditii, obiceiuri, bucataria locala... Asta e ceea ce vreau cu adevarat sa fac: sa cunosc viata reala, cultura reala a locului unde ma aflu. Pentru ca, cu timpul, ca aici la Milano de exemplu, sansele de a scapa si vizita locurile pe unde te duci sint tot mai mici...

rockxpress: Imi imaginez ca e un pic cam stresanta viata in timpul turneelor...
JK: Stii, ieri de exemplu eu si Kenny am condus noi doi camionul cu echipamentul de scena catre Milano...
rockxpress: Chiar asa?
JK: Da.... am vorbit cu soferul camionului si am venit impreuna cu el, numai ca sa putem fi la Milano cu o zi inaintea showului nostru si sa putem vizita orasul! Pentru ca ne doream o zi libera cu adevarat!! Nu ca atunci cind, dupa recital, asa zisul timp liber ti-l petreci calatorind 20 de ore cu autocarul catre urmatorul oras unde trebuie sa cinti...  Asa ca intelegi ce voiam sa zic cind am afirmat ca e greu sa poti scapa sa vezi ceva cind esti in turneu. Eu am mai reusit sa prind anul asta o zi libera la Praga... a fost excelent acolo! Mi-a placut mult ce am vazut!
rockxpress: Pot sa te intreb daca acum esti mult mai interesat sa vezi orase si locuri noi in timpul turneelor decit erai in trecut?
JK: Absolut! Prima oara cind am plecat in turneu... nici nu ne pasa de aspectul asta! Nu ne intresa nici cit negrul sub unghie! Stii cum era.... eu eram bucuros sa cint intr-o formatie si sa fiu cu baietii tot timpul... absolut nici o dorinta sa vad ceva din lumea exterioara in timp ce calatoream cu trupa! Dar acum, pentru ca am mai imbatrinit, privesc turneele ca pe o mare oportunitate de a realiza lucrul asta. Si, cum am mai spus, nu stii niciodata daca oportunitatea asta se va mai intoarce la tine...
rockxpress: Ai indrazni sa numesti acest comportament al tau de acum “maturitate” ? Pentru ca din cite am vazut pe ultimul vostru DVD [Symphony for the Devil] nu prea pareti maturi de loc.... (risete copioase)
JK: Aaahh... Tot timpul e asa, ce vrei.... citeva paharele dupa show sint totdeauna binevenite! Si, de altfel, atunci cind cinti intr-o formatie de rock totdeauna vei ramine un pusti!!! Mediul asta ti-o permite!  Dar apoi, cind showul e gata si te duci acasa, nu mai poti sa te comporti asa... ai responsabilitati, esti tata, cap de familie..
rockxpress:  Aaaa... te joci un pic de-a Dr. Jekyll si Mr. Hide, asa-i? (risete)
JK: Exact! Asa e.... in turneu iti faci de cap si te comporti ca un lunatic, iar din momentul in care ajungi acasa... ma scol dimineata devreme, ma duc sa cumpar de mincare, trebuie sa-i duc pe copii la scoala, trebuie sa ma culc seara devreme... toate chestiile astea.
rockxpress: Interesant sa aud asa ceva despre viata unui rock star! (risete amicale)
JK: Dar chiar asa e! Asta e realitatea vietii mele de zi cu zi!
rockxpress:  Daca tot mi-ai pomenit cuvintele astea “asta fac eu”, hai sa te intreb ceva si despre munca ta cu Type O Negative. E adevarat ca acum sinteti intr-o perioada in care puteti zice “Stim cum se face un album... avem o groaza de experienta in asta... Hai sa mai facem unul!” ?
JK: In nici un caz! Dupa cum vad eu lucrurile, daca esti in stare sa faci muzica si mai esti in stare si sa traiesti de pe urma ei, atunci inseamna ca ai un har pentru asta. Gindeste-te.... citi oameni ai intilnit tu pina acuma care ti-au spus ca ei fac ceea ce fac in viata pentru ca le place cu adevarat s-o faca?  In plus, faptul ca noi patru cintam de 20 de ani incoace asta e o mare realizare in ea insasi. Bine, bine, mai sint si momente cind vrem sa ne omorim unul pe celalalt, cind ne spunem lucruri de genul “ Gata! M-am saturat de voi pina in git, nenorocitilor! O las balta! Nu mai pot sa continui!”, dar a doua zi dai lucrurile astea la o parte si realizezi ca de fapt e ceva deosebit ca noi sa fim impreuna.
rockxpress: Consideri ca “harul” asta pe care l-ai metionat e inca cu voi? Chiar si dupa atitia ani?
JK: Cum sa nu! Inainte sa ne apucam de lucru pentru ultimul album [Dead Again] am stat un pic si am hotarit ceea ce vrem sa facem.... am stabilit cum facem fata provocarii asteia, de a face ceva nou. Am stabilit ca acum, in punctul asta al carierei noastre, avem o responsabilitate deosebita fata de public, fata de fanii nostri si trebuie sa facem totul pentru a scoate cel mai bun album posibil. Tot timpul asta ne ziceam, in ciuda problemelor de tot felul ivite pe parcurs, ca trebuie sa dam ce avem mai bun in noi. Si in general, pentru fiecare cintec Type O Negative, chiar fie el nu cel mai reusit, trebuie sa tragi din greu, trup si suflet. Si asta am si facut pentru ultimul album. Am stat ca inecatii in studio.... luni de zile... pina noaptea tirziu, cintind la nesfirsit... pina am avut ce ne doream. Si apoi a venit momentul cind am spus “Trebuie sa ne oprim! Halt!”
rockxpress: OK...
JK: Da.... ajunsesem intr-un punct unde am inceput sa cintam din ce in ce mai rau cintecele astea! Muncisem asa de mult incercind sa le imbunatatim la nesfirsit, incit toata munca incepea sa se intoarca impotriva noastra! Asa ca, in final am hotarit: “Asta e! Hai sa le inregistram in mometul asta imediat si sa mai facem si altceva!”
rockxpress: Din cauza asta, Pete [Steele] a cintat anul trecut singur cu Carnivorre la Wacken? Luase o pauza de la munca la “Dead Again”?
JK:  Da si nu... pentru ca atunci cind a fost el la Wacken Open Air toate partile de baza ale tuturor noilor piese fusesera deja inregistrate... inca din aprilie. Mai lucram numai la versuri, la solourile de chitara, chestii de genul asta pe care le puteam face si fara el...

rockxpress: O noua intrebare.... Ce ne poti spune despre scena Heavy Metal actuala? Cum vezi tu ca stau lucrurile in prezent fata de acum 20 de ani?
JK:  Se foloseste mult mai putin fixativ pentru par!! Ha ha ha !! Cu siguranta! Ha ha ha !
In ceea ce ma priveste... sa spunem,... felul in care personal ma identific cu fenomenul asta... consider ca debutul anilor nouazeci a fost apogeul Metalului! Pentru mine formatii ca Soundgarden, Alice in Chains... mai ales aceste doua formatii... au scos niste albume care au incununat tot ceea ce se facuse pina atunci. Oricum, cred ca nu are sens [sa incerci sa compari]... da... poti sa vorbesti despre cum era cind Pantera sau Machine Head au scos albumele alea ale lor..
rockxpress: Machine Head, personal indraznesc sa-i consider un punct de referinta..
JK: Stii, de fapt pe Machine Head nu i-am ascultat atunci, ci numai cind am intrat in Type O Negative si am ajuns colegi la RoadRunner Records..! Yeah... eu sint tipul care asculta chestii rock mai clasice, gen Led Zeppelin, Black Sabbath, Beatles, Rolling Stones... chestii pe care le asculta si tatal meu la radio pe vremea lui.
rockxpress:  Ultimul vostru album e de fapt un tribut adus celor de la Beatles si Black Sabbath, asa-i?
JK: Da! Am cazut toti patru de acord  ca trebuie sa fie Black Sabbath si Beatles pe acest album... ne-am inspirat foarte mult de la aceste doua formatii, cu siguranta. Dar, daca asculti mai atent iti dai seama ca acest album are un aer de jamming session in general... un pic de ici, un pic de colo..
rockxpress: E un album foarte reusit in opinia mea..
JK: Si eu cred acelasi lucru! E un material foarte solid.
rockxpress:  Acum la finalul convorbirii noastre… ai putea sa caracterizezi cu un cuvint Type O Negative?
JK: Supravietuitori!!
rockxpress: ...pe Pete?
JK: De-abia supravietuieste!! Stiu ca sint doua cuvinte, dar…  (risete copioase)
In acest moment, terminindu-si interviul pe care il sustinea in apropiere, linga noi a aparut si Kenny Hickey. Asa ca nu am rezistat si am intrebat mai departe:
rockxpress: ... si pe Kenny?
JK: (uitindu-se lung la colegul sau si rizind cu pofta) HAOS!!
Kenny Hickey: Hei!! Cum??
rockxpress: ..iar pe Josh?
JK: Josh?... hmmm..
KH: Nenorocit!!!  (risete in cor)
JK: Josh… care-ar fi cuvintul… CONCENTRARE!
rockxpress: Frumos! Si acum, chiar la sfirsit de tot: ce le poti transmite fanilor vostri din Romania pe care din pacate nu-i veti intilni vara asta?
JK: Aaaahh...  Sa nu ne uriti pentru ca nu am venit sa va vedem! Dar.. uriti-ne oricum! Aveti toate motivele! Ha ha ha!!
rockxpress: Multumim mult de tot, Johnny!
JK: Si eu va multumesc, baieti!

 

Dan Herta & Nicolas Kapps©2006 rockxpress & frame design.
Toate drepturile rezervate.
Reproducerea integrala sau partiala a unui material din acest site, fara acordul autorului,
este interzisa si se sanctioneaza conform legilor in vigoare.